Marianne Broers en Jacco van de Weerd in de filmzaal van gebouw Spectrum aan het Kees Stipplein.
Marianne Broers en Jacco van de Weerd in de filmzaal van gebouw Spectrum aan het Kees Stipplein. Martin Brink

Met haar honderden leden floreert het Filmhuis Veenendaal

2 januari 2022 om 07:30 Film

VEENENDAAL Met zo’n achthonderd leden mag het Filmhuis Veenendaal in de handen knijpen. Menige vereniging in Veenendaal zal daar zeker jaloers op zijn en dat geldt ook voor andere filmhuizen in de regio. Maar hoe gaat het nu met het Filmhuis, zeker in de huidige moeilijke coronatijd?

door Martin Brink

Het Filmhuis Veenendaal geeft de filmvoorstellingen in gebouw Spectrum aan het Kees Stipplein. Zeker in deze coronatijd zal het allemaal niet makkelijk zijn. En wat brengt de toekomst, nu gesproken wordt over een nieuw Theater Lampegiet? Is een filmlocatie daar gewenst?

,,Ons bestuurslid Henk Roor heeft bij de raad ingesproken. We wachten de situatie af maar we zouden het mooi vinden als daar iets zou komen om films te vertonen.” Marianne Broers (32) vertelt daar over. Ze doet de pr-zaken van het Filmhuis Veenendaal. Jacco van de Weerd (56) maakt deel uit van het driemanschap dat de films selecteert en uiteindelijk laat vertonen. Een zeer belangrijk trio.

TEVREDEN Bij elkaar genomen zijn ze best tevreden over hoe het nu in Spectrum gaat. Het is een mooie zaal met 145 stoelen. Marianne: ,,In deze coronatijd kunnen we slechts eenderde van het aantal stoelen benutten. Dat is het maximum en daardoor zijn veel films ook direct volgeboekt.”

Op dit moment is het aanbod nóg minder in verband met de verscherpte maatregelen. ,,We mogen maar tot 17.00 uur draaien en dus is er alleen op zondagmiddag een voorstelling. Maar met deze maatregelen heeft de hele culturele sector te maken.” (Dat was de situatie nog vóór de algehele lockdown. Nu is er tot en met vrijdag 14 januari helemaal niets meer mogelijk, red.)

Jacco van de Weerd, Henk Roor en Bernadette van Vliet, die de vrijwilligerscoördinatie op zich heeft genomen, zijn de personen van het eerste uur. ,,Al een jaar of twintig”, zegt Jacco. Hij heeft nét niet de tijd meegemaakt dat het Filmhuis begon op de Markt, in de bovenzaal van wat toen Café Strassbourg heette.

CRUCIAAL Goede films presenteren is van cruciaal belang. Daarmee trek je de aandacht en geef je de prikkel naar belangstellenden om in eigen omgeving een recente film te bekijken. Jacco: ,,We hebben natuurlijk het geluk dat we hier in Veenendaal geen bioscoop hebben.” 

Ik luister altijd heel goed naar de reacties van bezoekers. Die zijn belangrijk

Jacco vertelt ook dat de selectiecommissie probeert om een zo gevarieerd mogelijk aanbod te brengen. Hij zit in die commissie en ziet zoveel mogelijk films. Het liefst had hij er zijn beroep van gemaakt. ,,Elke maand is in Den Bosch in de Verkadefabriek een presentatie speciaal voor filmhuizen. Daar maken we een keuze. We proberen films uit verschillende landen te programmeren. We letten ook goed op publiekstrekkers. Zo hadden we de Beentjes van St. Hildegard. Die hebben we een aantal keren geprogrammeerd, zoveel belangstelling was er. Ook de film De Slag om de Schelde deed het enorm goed. Ook zijn we blij met input van leden en bezoekers. Ikzelf luister altijd heel goed naar de reacties van bezoekers. Die zijn belangrijk. We proberen ook bepaalde regisseurs bij te houden. We vertoonden al alle films van Wes Anderson. Ook zijn nieuwste film The French Dispatch draaien we.” 

Het bestuur prijst zich gelukkig dat er een beroep kan worden gedaan op veel vrijwilligers. Er zijn er zeker 75 werkzaam in allerlei taken: het bezorgen van het maandblad bij de leden, de kaartcontrole maar ook in het uitserveren van drankjes zijn mensen werkzaam. Naast de financiële inbreng van de leden is ook de horeca zeker niet uit te vlakken. Marianne: ,,Dat is voor ons altijd een belangrijke bron van inkomsten. Normaal gesproken vertonen we films met pauze, nu kan dat even niet.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


De Buitenfilm tijdens de laatste editie. Nu staan hier ‘strandwoningen’ en kinderspeeltoestellen. - Filmhuis Veenendaal

BUITENFILMS Filmhuis Veenendaal is voor de buitenwacht vooral bekend geworden door de Buitenfilms in de zomer op het Stadsstrand. Jacco: ,,We planden er altijd zes en die werden goed bezocht.” Foto’s van de laatste edities getuigen daar nog van. De bezoekers namen dan zelf een stoeltje mee en konden inschuiven. Honderden bezoekers kwamen zo op de gratis voorstellingen af. Er werden ook recente publiekstrekkers gedraaid. Maar dat alles lijkt voorlopig herinnering.

Door de Buitenfilms hebben we veel leden getrokken

,,De laatste editie was in 2019 want daarna kwam corona”, zegt Jacco. ,,Door de Buitenfilms hebben we veel leden getrokken”, voegt Marianne toe. Het Stadsstrand was echt een perfecte locatie hiervoor maar die is nu voor het grootste deel bebouwd. ,,Ik weet dus niet af het daar nog zou kunnen”, zegt Jacco. Is het Stadspark straks na de herinrichting een optie? ,,Misschien, het is wel groot daar en Veenendaal-oost zit er dichtbij”, meldt Marianne. 

De Buitenfilms waren een regelrechte hit, maar de primeur had het Filmhuis daarmee niet. Begin jaren negentig werd onder auspiciën van de gemeente Veenendaal in het kader van een tentoonstelling de rolprent Lust for Life over het leven van de schilder Vincent van Gogh vertoond op de Markt. Ook toen kwam er veel bezoek. Voor het vertonen van buitenfilms heeft het Filmhuis zelf alle benodigde spullen in huis, zoals een groot doek (met dank aan de in 2012 gestopte Reisbioscoop van Frank Romijn uit Veenendaal) en een krachtige beamer.

TOEKOMST Wat brengt de toekomst? Jacco en Marianne kijken elkaar eens aan. Ze zijn positief: ,,We hopen zoveel mogelijk mooie films te programmeren! Door corona zijn veel premières uitgesteld, dus daar verwachten we nogal wat van.”

Zo druk was het in 2017 op het Stadsstrand in Veenendaal bij de vertoning van een Buitenfilm.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie