Afbeelding
PS

Maximale promotie Energietoeslag

17 oktober 2022 om 15:55 Economie

VEENENDAAL Met persoonlijke brieven, via maatschappelijke partners, scholen, sociale media en kranten blijft Veenendaal de energietoeslag onder de aandacht brengen. De ChristenUnie vroeg het college zich nogmaals maximaal in te zetten op de promotie van deze ondersteuning.

,,In de vier grote steden hebben zo’n 38.000 huishoudens die recht hebben op de 1300 euro energietoeslag deze nog niet aangevraagd. Vooral de groep werkenden met een laag salaris loopt hierdoor geld mis, dat wel hard nodig is om de gestegen energiekosten te kunnen betalen. Het Nibud heeft geadviseerd dat gemeenten de energietoeslag nog actiever promoten”, stelt Jeroen van Esseveld van de ChristenUnie. Op de vraag of het college het met de partij eens is dat, gezien de enorm gestegen energiekosten het belangrijk is dat alle mensen die hier recht op hebben dit geld daadwerkelijk ontvangen, kunnen burgemeester en wethouders alleen maar instemmen.

UITBETAALD ,,Het Nederlands Dagblad deed onderzoek en concludeert dat bijna één op de zes huishoudens die recht hebben op de energietoeslag deze nog niet heeft aangevraagd of gekregen. Het aantal mensen dat het geld wel heeft aangevraagd is op zich qua score niet slecht, maar omdat het bedrag van 1300 euro voor veel mensen hard nodig is, en waarschijnlijk zelfs onvoldoende, is het zorgelijk dat er dus een groep is die de aanvraag nog niet heeft gedaan”, vervolgt Van Esseveld. Veenendaal laat weten dat zij tot 12 oktober jongstleden 1981 aanvragen heeft ontvangen en er reeds 1314 zijn toegekend. Er zijn nog 424 aanvragen in behandeling en de gemeente had tevens 1255 toeslagen direct uitbetaald aan mensen die al bekend waren.

75 PROCENT Dit was de ChristenUnie ook bekend, maar zij vraagt met name aandacht voor de promotie van de energietoeslag bij de andere doelgroepen dan de bijstandsgerechtigden. En wil weten hoe groot deze is in Veenendaal. ,,We hebben geen precieze cijfers over de grootte van de doelgroep die een inkomen heeft tot de 120 procent van het wettelijke minimuminkomen. Het CBS heeft over 2020 een inschatting gemaakt van de grootte van het aantal huishoudens en komt op 3343. Hiervan hebben wij er reeds 2569 weten te bereiken. Dat is ruim 75 procent’’, aldus wethouder Engbert Stroobosscher. ,,Deze mensen hebben in ieder geval de 800 reeds ontvangen en krijgen daar 500 euro bij. Wie nog niets heeft aangevraagd komt in aanmerking voor 1300 euro.’’

KANALEN Ook werkgevers, woningbouwverenigingen en nog meer contacten in de samenleving die een relatie hebben met de gemeente zet Veenendaal in om mensen die recht hebben op de energietoeslag te bereiken. ,,Middels deze kanalen gaat het college de komende maanden de energietoeslag nog extra promoten. Daarnaast gaan we inwoners persoonlijk aanschrijven waarvan we weten dat ze recht hebben op de energietoeslag, maar die nog niet aangevraagd hebben”, antwoord het college op de laatste vragen van de ChristenUnie. Hiermee werkt zij mee aan de oproep van de partij om nog eens een maximaal promotie te doen.

Door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie