Gerhard van de Lagemaat, directeur DEVO.
Gerhard van de Lagemaat, directeur DEVO. Astrid Meyer

DEVO investeert in verdere verduurzaming

4 mei 2023 om 13:13 Duurzaamheid

VEENENDAAL DEVO blijft zich inzetten om mee te werken aan het verduurzamen van Veenendaal. Een volgende start is het warmtenet van DEVOG. Ook is er aandacht voor de tarieven en de betaalbaarheid. Directeur Gerhard van de Lagemaat heeft als nieuwe bestuurder veel ervaring en kent DEVO al vanaf de start.

Duurzame Energie Veenendaal-Oost (DEVO) levert warmte en koeling in de woningen in deze woonwijk en zal dit tevens voor de laatste buurt Groenpoort gaan doen met DEVOG (DEVOGroenpoort). Veenendaal is als gemeente eigenaar van het warmtebedrijf en dit jaar is Gerhard van de Lagemaat hier vol energie begonnen. ,,René Prop was voor mij directeur en wij kennen elkaar al jaren. Ik ben zelf als projectmanager in Veenendaal betrokken geweest bij de aanleg van het eerste warmtenet in Veenendaal-oost. DEVO ken ik dan ook al heel goed. Dit startte heel klein voordat er woningen waren met een paar medewerkers die er een paar dagen per week werkten. Nu staat er een heel team met veel operationele ervaring.”

UITDAGING

Hiermee heeft DEVO volgens Van de Lagemaat nu een gezonde basis om verder te kijken naar de toekomst. Hij was mede-eigenaar van Greenspread, dat met vijf andere bedrijven uit de energiesector is samengegaan in Groendus. Hier was Van de Lagemaat als directeur Solar en Projects verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zonne-energie met naast zon-op-dak onder andere projecten als zonnepanelen in geluidswallen, batterijen en laadpalen. ,,Als adviseur heb ik daarnaast ook DEVO af en toe nog bijgestaan. Bij de verkoop van Groendus besloot ik daar niet verder te gaan en ben benaderd in Veenendaal het warmtebedrijf verder te leiden. Een uitdagende kans nu we ook weer een nieuwe buurt met een eigen systeem gaan aanleggen.” DEVOG zal in Groenpoort een warmtenet aanleggen dat tevens veel duurzamer zal zijn.

WARMTENET

,,DEVO wil zeker een rol spelen bij de verduurzaming in Veenendaal. De gemeente zal samen met DEVO de strategie moeten ontwikkelen en wij doen hier graag aan mee. Niet iedere wijk zal geschikt zijn voor een warmtenet, maar bijvoorbeeld hoogbouw met een collectief warmtesysteem zou als eerste tot de mogelijkheden behoren. In de toekomst zijn er wellicht koppelingen tussen deze warmtenetten te maken. En in de regio Veenendaal en Ede worden zelfs proefboringen naar geothermie gedaan. Oplossingen om Veenendaal duurzaam van het gas af te krijgen. Ook onze bestaande centrale zijn we reeds in stappen minder afhankelijk van gas aan het maken.” Zo zijn er in het bestaande energiehuis al nieuwe warmtepompen en een elektrische boiler geplaatst.

NETCONGESTIE

DEVOG zal een energiehuis zonder gasaansluiting ontwikkelen. ,,Hiervoor hebben we onlangs met Liander, die het stroomnet beheert, afspraken kunnen maken. Zo gaan we de warmtepompen niet gebruiken in de piek. Dit voorkomt dat we het elektriciteitsnet belasten op die momenten dat het al overbelast is. Wanneer de zon schijnt kunnen we technisch zelfs de opgewekte stroom van de zonnepanelen op de daken van de woningen in Groenpoort gebruiken voor onze warmtepompen. Daarmee voorkomen we dat te veel stroom op het net komt en netcongestie ontstaat. Dit is geen directe aansluiting, maar het helpt tegen teveel elektriciteit op het net.” DEVOG zal met energieopslag de flexibiliteit bieden die nodig is om netcongestie op te lossen en tegelijkertijd huizen de hele dag van warmte en koude te voorzien.

TARIEVEN

Dit gaat gebeuren met een ondergrondse wateropslag. ,,Het gebruik van duurzaam opgewekte stroom en warmtepompen is al milieubewust. Door de warmte op te slaan, kunnen we deze ‘duurzame energie’ op een later moment gebruiken. Hiermee zijn warmtebuffers een meer duurzame oplossing dan het opslaan van elektriciteit. En het is vele malen goedkoper dan enorme elektrische batterijen. Dit zullen de bewoners van Groenpoort ook in de tarieven terug gaan zien.” Dat de prijzen bij een warmtenet hoog zijn realiseert Van de Lagemaat zich goed: ,,Toch zitten
we in Veenendaal 21 procent onder het maximale vastgestelde tarief voor een warmtenet. Maar het liefst zou ik ook geen koppeling meer hebben met de gasprijs.” Hij begrijpt dat het tarief soms moeilijk ligt, omdat het vergelijken tussen een warmterekening en enkel een gasrekening appels met peren zijn.

ALL-IN

,,Een woning in Veenendaal-oost heeft altijd warm water. En in de zomer kunnen we tevens een huis koelen. Vergelijkbaar met een verwarming en tevens een airco. Daarnaast zitten bij onze tarieven in het vastrecht deel tevens de afleverset met het onderhoud en reparaties. Bewoners hoeven dus niet na een aantal jaar een nieuwe ketel of warmtepomp te kopen; dit zit bij de maandprijs al in. Hiermee heeft DEVO en straks DEVOG een all-in tarief. Toch zijn er bij de traditionele verwarming wel enkele voordelen. Zoals het profiteren als de gasprijs gedurende het jaar daalt, maar andersom kan echter ook. Warmtebedrijven mogen van de ACM slechts één keer per jaar de tarieven vaststellen. Maar er zijn besprekingen om dit in de toekomst anders vorm te geven.”

GEZOND

DEVO blijft hierover alle ontwikkelingen volgen. ,,Voor DEVOG hebben we de ontwerpfase voor het nieuwe energiehuis bijna afgerond. Dan kunnen we bij de gemeente en de provincie alle vergunningen gaan aanvragen. Van Voskuilen infratechniek BV en Roseboom Warmtedistributie BV uit Ede zullen het leidingsysteem gaan aanleggen, zodat we in fases de nieuwe woningen direct kunnen aansluiten. Door dit alles in fases te doen, inclusief de investeringen in het energiehuis, hebben we tevens een goede grip op de financiën”, besluit Gerhard van de Lagemaat. DEVO heeft nu een gezonde bedrijfsvoering opgezet en wil bewoners van Veenendaal-oost duurzaam en betaalbaar voorzien van een behaaglijke woning.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie