Afbeelding
INBO

Extra borgstelling DEVOG onvermijdelijk: ‘Dit geeft een déjà vu gevoel’

16 maart 2023 om 14:28 Politiek

VEENENDAAL Een voorstel met weinig keuze en een déjà vu. Zo zagen verschillende fracties de vraag van het college om borg te staan voor nog eens vier miljoen voor DEVOG. Dit nieuwe warmtenet voor de laatste buurt Groenpoort in Veenendaal-Oost heeft totaal een garantstelling van veertien miljoen euro nodig.

‘Ten gevolge van diverse externe ontwikkelingen in het achterliggende jaar, blijkt de financiering van DEVOG BV momenteel niet sluitend. DEVOG kan daardoor niet de benodigde investeringsbeslissingen nemen. Indien er een liquiditeitstekort bij DEVOG ontstaat zou dit kunnen leiden tot vertraging in de ontwikkeling van Groenpoort. Er wordt daarom aan de raad een meer robuuste financiering voorgesteld’, aldus het college. 

,,Onze fractie heeft enerzijds bij dit raadsvoorstel een soort déjà vu gevoel: Wanneer hebben wij dit eerder gezien? En dat geeft wel iets van een unheimlich gevoel. Aan de andere kant snappen we het verzoek. We denken dat we niks anders kunnen, dan dit voorstel accepteren’’, aldus Yvonne Bottema van de VVD.

KRITISCH

Veenendaal stond eerder ook al voor miljoenen borg voor Duurzame Energie Veenendaal-Oost (DEVO). ,,Hoewel we het allemaal waarschijnlijk anders hadden gezien, constateert ook onze fractie dat financiële tegenvallers hoe dan ook genomen moeten worden. De alternatieve scenario’s zijn waarschijnlijk nog minder aantrekkelijk’’, meent Jeroen van Esseveld (ChristenUnie). 

,,Wij zien ook wel enigszins een flashback en kijken ook soms met angst gaat het goed? De vorige keer is het goed fout gegaan, daar blijven we kritisch op’’, erkent Sietse van der Bij (SP). ,,We hebben ook dit stuk gewogen en we komen tot de conclusie dat het onvermijdelijk is hiermee in te gaan’’, geeft tevens Bastiaan Vinke van D66 aan. Reinhart van der Borg (CDA) snapt de voorgestelde constructie, maar vindt de businesscase niet gezond.

WARMTEOPSLAG

Verder heeft hij net als enkele andere partijen vragen over de voorgestelde warmteopslag. ,,Kan de wethouder aangegeven in hoeverre deze techniek voldoende beproefd is? Zodat ook het rendement behaald wordt.’’ Dit geldt tevens voor Hans van de Braak (PvdA) en Kees Lochtenberg van Lokaal Veenendaal. Dick Both van de SGP vindt het wel jammer hoe alles loopt, maar hem is al eerder wel het een en ander verduidelijkt en daarom kiest de partij voor de nut en noodzaak met dit voorstel verder te gaan. Wel had hij graag meer ambitie gezien om een warmtenet mogelijk te maken in andere delen van Veenendaal. ,,Er is vrees en zorgen en dat kan ik me voorstellen. Maar we zitten in een andere fase en we kijken constructief vooruit. En proberen daarmee dat ernstige déjà vu te voorkomen’’, volgens wethouder Martijn Beek.

WATERBASSIN

Dit voorstel gaat nu echt over een warmtenet voor de duizend woningen in Groenpoort. Hier is een energiecentrale in de wijk nodig. Daarvoor is de raad gevraagd borg te staan voor een vier miljoen hogere lening voor DEVOG. Mede voor de aanleg van een warmteopslag. Dit is duurzaam en zal de tarieven meer betaalbaar maken. ,,Kom nou eens met bewezen resultaten voor die waterbak. Ik wil bewijzen hebben dat dit gaat werken’’, geeft Kees Lochtenberg aan. 

,,Het waterbassin is een positief noodzakelijk kwaad’’, stelt wethouder Martijn Beek. Deze moet warmte op gaan slaan op momenten dat de stroomkosten laag zijn, zodat bij hogere stroomprijzen dit geen hogere tarieven geeft bij de gebruikers van het systeem. Daarnaast neemt dan de druk op het elektriciteitsnet af en dit is een duurzame oplossing.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie