Afbeelding
ANP

Vier miljoen extra borg voor DEVOG

2 maart 2023 om 17:10 Duurzaamheid

VEENENDAAL Een extra borgstelling voor 4 miljoen euro en een lening van een half miljoen moeten een warmtenet mogelijk maken in Groenpoort. De gemeente besloot vorig jaar voor deze laatste buurt een eigen collectief warmtesysteem onder te brengen bij Duurzame Energie Veenendaal-Oost (DEVO). En op dat moment tien miljoen euro borg te staan voor DEVO-Groenpoort.

Verschillende ontwikkelingen in het afgelopen jaar hebben tot de nodige aanpassingen geleid. De stijgende kosten voor bouwprojecten in verband met de oorlog in Oekraïne tot prijsplafonds in de warmtesector. En minister Jetten ziet nieuwe warmtenetten graag als publieke dienstverlening. Daarin is de gemeente al honderd procent eigenaar van het systeem in Veenendaal-Oost. Zij heeft voor DEVOG gekozen een nieuw Energiehuis te laten bouwen door Linthorst, maar stopte met de voorbereidingen om de nieuw te bouwen woningen aan te gaan aansluiten. Hiervoor komt waarschijnlijk een subsidie en deze wil het college later opnieuw gaan aanbesteden.

ENERGIEOPSLAG ,,De plannen rondom het Energiehuis liggen op schema’’, aldus wethouder Martijn Beek. De kosten hiervoor kunnen nog wel verder oplopen, omdat met problemen op het energienetwerk en de oplopende kosten voor stroom het college werkt aan een energieopslag. Met een ondergrondse buffer kan Veenendaal dan op momenten van lage energiekosten tot twee dagen aan warmtebehoefte opslaan in een waterbassin. Dit voorkomt hogere stroomkosten op andere momenten van de dag en het Energiehuis vraagt dan ook minder elektriciteit van het stroomnetwerk op piekmomenten. Dit zal echter een hogere eenmalige investering vragen tot een miljoen extra, maar daarmee kan DEVOG wel besparen op de energiekosten in de jaren erna.

AANSLUITEN Het voorbereiden om alle woningen aan te sluiten verwacht de gemeente alsnog dit jaar te starten. DEVOG kan daarmee begin 2025 de eerste huizen van warmte voorzien. Veenendaal denkt dat dat jaar de eerste honderd woningen gereed kunnen zijn, gevolgd door 140 in 2026 en 270 in 2027. Daarna is de prognose dat in 2028 en 2029 zo’n 180 en 170 huizen gereed kunnen zijn en de laatste 70 in 2030. Dit gezien de moeite om voor projecten materiaal en mensen te vinden om het werk te doen. Dit betekent tevens dat het enige tijd zal duren voor de gemeente haar investering terug kan verdienen. En daarom stelt het college voor de financiering voor DEVOG te verstevigen.

BORG ,,Het gaat om een achtergestelde aandeelhouderslening, waarbij wij pas als laatste aan de beurt zijn. We vragen wel om 2,5 procent rente om de kosten te dekken. De halve miljoen euro is een eis van de BNG, waarmee zij de lening kunnen verstrekken’’, legt de wethouder uit. ,,Het andere besluit is het bijstellen van de borgstelling van tien naar 14 miljoen, dus we vragen de raad om vier miljoen extra borg. Voornamelijk vanwege gestegen kosten door inflatie. Ook vragen we de raad om beslissingen te nemen voor innovatie. Zoals het waterbassin, waarmee we warmte kunnen opslaan voor momenten dat we minder energie mogen afnemen. Hier zijn grenzen aan gesteld en dan moeten we bij een warmtevraag wel aan deze vraag kunnen voldoen.’’

FLEXIBEL Door de inflatie, een warmteopslag tot onvoorziene kosten is zo’n 4,5 miljoen extra budget verwacht. De eerste lening om de rest te kunnen krijgen moet lopen tot uiterlijk 30 juni 2033. Daarnaast vraagt het college de raad om een borgstelling te geven voor een flexibel krediet van vier miljoen. ,,Ook hebben we geleerd uit het verleden door nu vast een flexibele lening te regelen. Dan hoeven we daar straks niet iedere keer voor terug naar de raad’’, besluit wethouder Martijn Beek. Hij wil zeker oog houden op de ontwikkelingen, maar omdat het enige tijd zal duren voor de laatste wijk is gebouwd denkt het college aan een evaluatie over tien jaar. Dan kan zij zo nodig ook de borg nog bijstellen voor DEVOG.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie