Uitleg aan de vrijwilligers kort voor de start van het planten van de bomen.
Uitleg aan de vrijwilligers kort voor de start van het planten van de bomen. Sander van Opstal

Start van het voedselbos in Elst

23 februari 2023 om 11:03 Duurzaamheid

RHENEN Onlangs werd begonnen met de aanplant van een voedselbos nabij Elst. De voormalige akker wordt hiervoor beschikbaar gesteld door Prattenburg. Marlies Leenaars, een van de initiatiefnemers van dit voedselbos en Henrick van Asch van Wijk, die de grond beschikbaar stelt, vertellen over het unieke project.

Marlies Leenaars: ,,Het voedselbos moet bijdragen aan een duurzame voorziening voor lekker en gezond lokaal voedsel, een vitale natuur en een aantrekkelijk landschap. Een voedselbos is een vorm van landbouw, maar dan gebaseerd op een bos. In een voedselbos groeien bomen, struiken en planten die voedsel produceren. Denk aan fruit, noten, groenten, paddenstoelen en eetbare bloemen. Afhankelijk van het seizoen levert een voedselbos het hele jaar door oogst op.”

WINDKERING

Een week geleden begonnen de initiatiefnemers, samen met vele tientallen vrijwilligers, met de aanplant van een windkering. Aangeplant zijn Sleedoorn, Meidoorn, de Egelantierroos, Lijsterbes, Vlier, Gele Kornoelje, Hondsroos maar ook boomvormende soorten als Zomereik, Veldesdoorn en Ruwe Berk. Marlies Leenaars zegt: ,,We zijn bijzonder blij dat Prattenburg deze grond beschikbaar stelt. Ook zijn we blij met de grond op deze plek, we hebben begrepen dat de grond hier tot voor kort een SKAL (alternatieve landbouw) keurmerk had. Dus de grond is schoon en gezond en daarmee geschikt voor de aanleg van een voedselbos.”

Henrick van Asch van Wijk licht toe: ,,We zijn al een tijd op zoek naar mogelijkheden voor een voedselbos op Prattenburg, daarom kwam deze samenwerking als geroepen. Ruim een jaar geleden hebben we in samenwerking met een start-upbedrijf, Booming, 500 voedselbosbomen geplant om op te kweken voor een voedselbos. De helft daarvan gaat nu naar het nieuwe voedselbos in Elst. We hebben alle vertrouwen in de mensen die achter deze Stichting Voedselbos Rhenen staan. We willen de landbouwgronden meer omvormen naar natuur en in gaan zetten voor het produceren van duurzaam voedsel dat voor menselijke consumptie bedoeld is, in plaats van veevoer.”

CONTACT EN DRAAGVLAK

Henrick: ,,Als familie hebben we brede maatschappelijke doelstellingen met Prattenburg. Dagelijks komen er vele honderden mensen op het landgoed wandelen en van de bossen en de natuur genieten. We vinden het contact met de omwonenden en het maatschappelijk draagvlak van Prattenburg erg belangrijk. Zo is er de mogelijkheid om je aan te melden als vriend van Prattenburg. We organiseren allerlei activiteiten op het landgoed. In 2022 zijn in het Prattenburgse bos een aantal boomplant-evenementen gehouden. Hierbij zijn maatschappelijke organisaties betrokken, zoals de Nationale Boomfeestdag-organisatie en de stichting IKSTOPNU, een stichting van en voor mensen die gestopt zijn met roken. Verder komen er vaak schoolklassen op bezoek voor lessen over de natuur, en doet de WUR-experimenten met het planten van klimaatbestendige boomsoorten.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sander van Opstal
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie