Staatsbosbeheer werkt in opdracht van de provincie Utrecht aan natuurherstel van het Binnenveld.
Staatsbosbeheer werkt in opdracht van de provincie Utrecht aan natuurherstel van het Binnenveld. Jan van den Brink

Natuurherstel in de Achterbergse Hooilanden

16 februari 2023 om 16:11 Natuur en milieu

ACHTERBERG Wat gebeurt daar toch in het Binnenveld, specifiek het gebied tussen de Zuidelijke Meentsteeg (VVA-veld) en de Friesesteeg? Er liggen buizen en zwaar materieel maakt duidelijk dat er intensief wordt gewerkt. Kort en goed: Staatsbosbeheer werkt in opdracht van de provincie Utrecht aan natuurherstel van het Binnenveld.

Het is één van de gebieden waar herstel ter hand wordt genomen, de eerste waarbij iets zichtbaar is. Staatsbosbeheer werkt in dit project samen met provincie Utrecht, de gemeenten Veenendaal en Rhenen en Waterschap Vallei en Veluwe. Provincie Utrecht is financier en opdrachtgever voor de uitvoering.

ROBUUST NETWERK

Op de website van Staatsbosbeheer staat onder meer te lezen dat het natuurherstel ,,bestaat uit het creëren van een robuust netwerk van soortenrijke graslanden op vochtige veengrond.” Staatsbosbeheer werkt in het Utrechtse deel van Binnenveld, in het beekdal tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse stuwwallen (tussen Veenendaal en de Nederrijn bij Wageningen). Het project is in 2021 gestart, toen met een onderzoeks- en ontwerpfase. Tot en  met maart zijn er werkzaamheden in de fase 1 in de Achterbergse Hooilanden. In september start fase 2 in de Achterbergse Hooilanden en de natuurgebieden Fortuinzicht en de Hellen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Er liggen buizen en zwaar materieel maakt duidelijk dat er intensief wordt gewerkt. - Jan van den Brink

FORTUINZICHT

Fortuinzicht is een nieuw gebied dat straks niet alleen een buffer voor de Hellen (tegengaan van wegstromen kwelwater) kent maar ook een functie heeft als ecologische verbinding met de gebieden aan de Gelderse kant van de Grift; de Bennekomse Meent en Binnenveldse Hooilanden. Er komt kruiden- en faunarijk grasland met daarin poelen en sloten met natuurvriendelijke oevers.

DE HELLEN

De maatregelen in de Hel en Blauwe Hel (De Hellen) richten zich op herstel en behoud van de bijzondere mos- en graslanden en moerassen. De waterhuishouding wordt aangepast zodat agrarisch water buiten het gebied blijft en alleen het goede kwelwater beschikbaar is voor de natuur. Door het verwijderen van ruigte en spontane bos- en struikopslag herstellen we mos- en graslanden en moeras.

Het gebied waar nu aan gewerkt wordt, wordt in twee fases aangelegd, om rust te bieden aan de opengraslandbroeders zoals kievit, kwartel en wulp tijdens het broedseizoen. ,,Ook behouden we hierdoor tijdens de werkzaamheden voldoende geschikt leefgebied voor grote modderkruiper en waterspitsmuis”, schrijft Staatsbosbeheer. De werkzaamheden bestaan uit, boomopslag verwijderen, waterhuishouding aanpassen en met grond ophogen van de paden.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Staatsbosbeheer werkt in opdracht van de provincie Utrecht aan natuurherstel van het Binnenveld. - Jan van den Brink

BINNENVELD

Het Binnenveld is een uniek beekdal, ontstaan aan het einde van de ijstijd tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Veluwe. Het dal bestond uit drassig land met veel water. Een ideale plek voor veenontwikkeling met soorten zoals geel schorpioen- mos die thuishoren op nat en botanisch grasland.

In de 19e en 20e eeuw zijn de percelen voor agrarische productie ontwaterd. Staatsbosbeheer: ,,Met de maatregelen herstellen we de kwetsbare natuur in dit Natura 2000 gebied. Samen met de gebieden op de Binnenveldse Hooilanden in Gelderland, waar de werkzaamheden inmiddels zijn afgerond, vormen ze een aaneengesloten natuurgebied van soortenrijke graslanden op vochtige veengrond.”

LANDELIJKE AANPAK

Natuurherstel is nodig om de soortenrijkdom aan planten en dieren in stand te houden en verder te ontwikkelen. Daarvoor is een ruim en aaneengesloten gebied van natte en botanische graslanden nodig.

De werkzaamheden maken deel uit van de landelijke aanpak in het kader van Natura 2000 en de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) in de provincie Utrecht. En ze zijn een logisch vervolg op de eerder uitgevoerde kavelruil, waardoor de landbouwstructuur is verbeterd en de natuuropgave gerealiseerd kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie