Afbeelding
Jan van den Brink

Geadopteerde winterlinden geplant op ‘Prattenburg’

12 maart 2022 om 14:10 Natuur en milieu

RHENEN/VEENENDAAL Op landgoed ‘Prattenburg’ zijn zaterdag 12 maart ten behoeve van de herplanting van de laanbomen in het Engelse Werk op Prattenburg bijna 30 eigen gedenkbomen geplant. Linden bomen die de plekken van verwijderde uitgedroogde beukenbomen hebben ingenomen. Met het planten van genoemde bomensoort werd de laan ook veranderd in Lindelaan. Echtparen en complete gezinnen adopteerden een boom. Waarvan enkelen om emotionele redenen. ,,Wij planten een boom voor onze overleden vrienden’’, aldus het echtpaar Kuipers uit Veenendaal.

door Henk Jansen

Familie Kuipers: ,,De vrienden die we met het planten van deze boom voor altijd blijvend zullen herdenken, waren niet ons beider vrienden. De vriendin van mijn vrouw is aan die ‘erge’ ziekte overleden. Mijn vriend overleed aan corona. Met het planten van deze boom is er een blijvende herinnering aan een dierbare vriendschap’’, aldus het echtpaar uit Veenendaal. Het echtpaar Rogge, ook woonachtig in Veenendaal, plantte 3 bomen voor hun 3 kinderen, Rutger, Nanneke en Robbert. Kinderen die elders wonen. ,,Op deze wijze eren we onze kinderen’’, aldus mevrouw Rogge.

SCHROEVEN Freule V. van Asch van Wijck van landgoed Prattenburg ondertekende voorafgaande in het theehuis de certificaten ter verjonging van het Engelse Werk op Prattenburg. ,,Wat een prachtige dag vandaag. Het kan niet beter. Prachtig weer en al die mensen die een jonge linde hebben geadopteerd. Dit is toch prachtig! Met het planten van jonge bomen houden we het bos rond het landgoed en de natuur mooi. Weet je, ik kijk ook uit naar de kinderen van de Veenendaalse Juliana van Stolbergschool die deze week ook bomen komen planten.’’        

Het spitten en de bomen daadwerkelijk in de grond zetten door de mensen die een boom geadopteerd hebben was niet mogelijk. Zij schroefden er in het bijzijn van een aantal vrijwilligers een naamplaatje op. ,,Zelf spitten en de bomen ook zelf in de grond zetten was niet mogelijk. De grond is zo droog dat er met een schep nauwelijks doorheen te komen is. Het klimaat dat steeds warmer wordt is er de oorzaak van dat de grond steeds droger wordt. Dat had tot gevolg dat we alle beukenbomen hebben moeten ruimen. Daarvoor in de plaats is besloten linden te planten. Oftewel de tilia. De hybride Hollandse linde, de winterlinde en de zilverlinde zijn de meest aangeplante soorten in openbaar groen in West-Europa. Linden vragen om een voedselrijke en vochthoudende bodem, maar verdragen daarbij zomerdroogte vrij goed’’, aldus Gerard Koopman beheerder en rentmeester van het landgoed Prattenburg. 

In het bos verzamelden de mensen zich. Werden getrakteerd op koffie en thee. Freule V. Asch van Wijck presenteerde daarbij een lekkernij. Een koekje met de beeltenis van het kasteel erop. ,,Dat heeft banketbakker Mekking in Veenendaal’’, zei ze met enige trots. Een lekkernij die de aanwezigen zich goed lieten smaken. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie