Afbeelding

Bouw Energiehuis Groenpoort begonnen

9 februari 2024 om 18:30 Duurzaamheid

VEENENDAAL Duurzame Energie Veenendaal-Oost (DEVO) is verheugd dat begin deze maand officieel de eerste palen zijn geslagen voor de nieuwe warmtecentrale in Groenpoort. Linthorst Techniek en Bouwbedrijf Kreeft bouwen deze nieuwe duurzame energiecentrale. Deze is volledig elektrisch en kan warmte opslaan, zodat zonder het stroomnet extra te belasten tijdens de piekuren, mensen de verwarming in de nieuwe buurt van Veenendaal-Oost kunnen aanzetten.

door Peter Kuijpers

Het is een innovatieve en CO2-neutrale warmtepompcentrale van 3,5 megawatt die 1000 woningen zal gaan verwarmen. ,,Dit is een bijzonder moment: de tweede warmtecentrale die we in Veenendaal gaan bouwen. Extra bijzonder is dat het ons lukt om dit te doen, ondanks de beperkingen die netcongestie ons oplegt”, aldus Gerhard van de Lagemaat, directeur DEVO. Hij sloot met Liander een overeenkomst dat het warmtebedrijf alleen elektriciteit buiten de pieken van het stroomnet om zal gebruiken voor het opwekken van de warmte van 70 graden. Deze slaat DEVO een meter onder de grond op in een warm water buffer van 1,5 miljoen liter in een groenstrook bij de warmtecentrale.

WARMTEBUFFER

,,Iedereen wil energie afnemen op hetzelfde moment. Vooral in de ochtend en avond. Dat wordt steeds moeilijker en duurder. En het zorgt voor problemen op het elektriciteitsnet. Maar in deze energiecentrale zitten een aantal slimme elementen. Zo komt er energieopslag in de vorm van een warmtebuffer. We kunnen dan buiten de piektijden warmte produceren. Die warmte slaan we op en leveren we aan bewoners wanneer zij dat nodig hebben. Zo mijden wij de piekmomenten voor de productie van warmte, zonder dat bewoners hun warmtevraag en dus hun gedrag hoeven aan te passen. Dat maakt deze centrale uniek”, vervolgt Van de Lagemaat.

DUURZAAM

De techniek van het opslaan van warmte was bedacht als seizoensopslag, maar DEVO gebruikt het voor kortere periodes. ‘s Zomers kan zij een week warmte opslaan en in de winter net iets meer dan een dag. ,,Wie had een paar jaar geleden gedacht dat we een tweede energiehuis met DEVO neer zouden zetten? Complimenten aan alle mensen bij DEVO die zich elke dag hard maken voor duurzame energie in Veenendaal-Oost. Dit sluit aan bij de ambities die we als gemeente hebben op het gebied van duurzaamheid. Het is een geweldige toevoeging aan de duurzame wijk Groenpoort”, stelt wethouder Martijn Beek.

BOOST

Hij sloeg samen met de directeur en commissarissen van DEVO Frank van der Vlugt en Gijs de Man een paal in de grond om de bouw van de warmtecentrale officieel te starten. ,,We slaan niet één, maar meteen vier palen de grond in. Zo geven we een flinke boost aan de planning”, grapte de directeur van DEVO. ,,Want in november worden de eerste woningen al opgeleverd. En dan moeten we natuurlijk wel warmte kunnen leveren. We wensen Kreeft en Linthorst heel veel succes met de bouw. We hebben er alle vertrouwen in dat we eind dit jaar hier weer staan om samen de oplevering van deze centrale te vieren.”

KOPPELEN

De 20 kilometer leidingen naar de woningen gaan ondertussen de grond in om direct aan te sluiten. Het nieuwe energiehuis kan aan de andere zijde bij voltooiing gelijk warmte leveren. De stroom komt voorlopig van het elektriciteitsnet, maar alle woningen in Groenpoort krijgen wel zonnepanelen. Een deel van deze duurzame elektriciteit zou de centrale kunnen gebruiken, omdat de bewoners geen eigen warmtepomp hebben die draaien op deze stroom. Om lokaal opgewerkte elektriciteit uit de wijk in te zetten moet een nieuwe energiewet eerst de mogelijkheid geven om deze contractueel te koppelen aan het energiehuis. Deze krijgt al wel een extra groep om eventueel solarcarports in de wijk of zonnepanelen langs de Rondweg-oost aan te kunnen sluiten.

Afbeelding
Afbeelding
Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie