Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief.
Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief. Martin Brink

ProVeenendaal: ‘Kunstopdrachten voor lokale kunstenaars?’

13 juni 2022 om 07:13 Politiek

VEENENDAAL Er is de afgelopen jaren maar weinig kunst in de openbare ruimte bijgekomen. De laatste beelden zijn volgens de gemeente 2019 in het centrum geplaatst. Wel zijn er een aantal projecten waarvoor nog een kunstobject moet komen. ProVeenendaal wil onder andere weten of de gemeente hiervoor Veenendaalse kunstenaars benadert.

door Peter Kuijpers

,,In Veenendaal kennen we de Verordening percentageregeling beeldende kunst gemeente Veenendaal uit 2013. ProVeenendaal verneemt uit de hoek van kunstenaars dat het niet transparant is hoe er met deze regeling omgegaan wordt binnen Veenendaal. En hoe Veenendaalse kunstenaars worden benaderd voor opdrachten die de gemeente uitzet. Op welke wijze en in welke mate wordt er uitvoering gegeven aan de genoemde verordening?’’, vraagt raadslid Ronald van der Weerd van ProVeenendaal. Hij is benieuwd of de gemeente een beeld kan geven over de afgelopen jaren en welke bedragen gereserveerd zijn en waar deze aan besteed zijn.

PROJECTEN ‘De 1% regeling kent een regeling voor kleinere projecten met een storting in de reserve ten behoeve van groot onderhoud en een regeling voor grote projecten. Bij deze is de regeling van toepassing op de besteding aan kunst binnen het project. Er worden niet veel kunstprojecten uitgevoerd binnen Veenendaal. Alleen daar waar de 1% regeling van kracht is, wordt een kunstproject opgestart’, laat het college weten. Dit is bij de nieuwbouw van openbare gemeentelijke gebouwen en waar de gemeente voor vijftig procent aan bijdraagt. En verder bij scholen, herinrichtingsgebieden, bedrijventerreinen en belangrijke verbindingswegen en rotondes, tunnels en viaducten.

KEUZE In het overzicht dat de partij vraagt noemt het college dan de nieuwbouw van het CLV, waar een oud kunstwerk is aangepast en hergebruikt. En tevens bij IKC West, de Zwaluw, is een bestaand kunstwerk opgeknapt en opnieuw geplaatst. Als laatste zijn er sculpturen op het Thoomesplein en Kees Stipplein gekomen. De projecten bij de Veenderij en het IKC Franse Gat lopen nog. Veenendaal gaat uit van een besteding van één procent van de bouwkosten aan kunst, maar heeft hier verschillende afspraken over. ProVeenendaal wilde tevens hoe een kunstenaar is gekozen. ‘Bij bedragen onder de van toepassing zijnde drempelwaarde kiezen we in overleg een kunstenaar. Bij bedragen erboven kiezen we voor een meervoudig onderhandse aanbestedingsprocedure of een openbare aanbesteding.’

LOKAAL ‘Op welke wijze worden Veenendaalse kunstenaars betrokken bij opdrachten die de gemeente uitzet. Ziet u hiertoe verbetermogelijkheden gezien de signalen die wij ontvangen?’, stelt ProVeenendaal. ‘De Veenendaalse kunstenaars kunnen meedoen bij de openbare aanbestedingen. Bij meervoudig onderhandse aanbestedingen ligt het aan de opdracht en de vraag en welke rol daar voor kunstenaars uit Veenendaal is weggelegd’, vervolgt het college. Zij heeft geen signalen van kunstenaars over hoe transparant de regeling is. ProVeenendaal wilde nog wel weten of het mogelijk en denkbeeldig is dat het kunstplatform of de cultuurmakelaar een rol krijgen in het bekend maken en mogelijk ook verdelen van de opdrachten?

KUNSTBELEID ‘De kunstopdrachten zijn veelal zeer specifiek en gerelateerd aan het betreffende project. Aangezien we al werken met beoordeling en selectiegroepen lijkt ons dit geen extra toevoeging. Wel kunnen we bij komende opdrachten onderzoeken of het kunstplatform een rol kan spelen. In 2023 staat het maken van kunstbeleid op de planning. Deze onderdelen zullen daarin meegenomen worden’, zegt het college toe. Wethouder Dylan Lochtenberg vult nog aan dat in bijvoorbeeld woonwijken tevens bewoners zijn uitgenodigd voor de selectiegroepen. Het zal dus per project afhangen of Veenendaalse kunstenaars zich kunnen inschrijven voor de 1% regeling, waarmee een budget beschikbaar is voor een opdracht voor een kunstobject.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie