Biek van Galen bezig met zijn 'vogel' voor het  goede doel.
Biek van Galen bezig met zijn 'vogel' voor het goede doel. Foto: Biek van Galen

Kunstenaars aan de slag met ‘vogels’ Soroptimisten

28 januari 2020 om 15:11 Algemeen

Veenendaal - Begin dit jaar is een twintigtal kunstenaars uit Veenendaal, Rhenen en ook daarbuiten vol enthousiasme begonnen met het vormgeven van het prestigieuze lustrum kunstproject van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal. Eind dit jaar moet dit project zijn apotheose kennen met een gezamenlijke presentatie tijdens de Kunstroute Veenendaal 2020 en een veiling voor het goede doel. Aan het project is tevens een publiekswedstrijd verbonden.

Het kunstproject is een van de activiteiten die de Soroptimistclub gedurende een heel jaar organiseert in het kader van haar 25-jarig bestaan. De totale opbrengst komt ten goede aan de stichting Ruby and Rose. Deze stichting werft fondsen voor onderzoeksprojecten op het gebied van diagnostiek en behandeling van alle vormen van gynaecologische kanker en het geven van voorlichting daarover.

Prototype

De opdracht aan alle deelnemende kunstenaars luidt: ‘Verwerk of bewerk het speciaal voor het lustrum ontworpen logo (een vogel in de vorm van een V) op eigen wijze in een kunstwerk.’ Tijdens de aftrap van het lustrumjaar, afgelopen november met een lezing van Marianne Zwagerman in Spectrum in Veenendaal, kregen de deelnemende kunstenaars ter inspiratie een gevouwen rvs-prototype van het logo mee om aan de slag te kunnen gaan.

Eigen draai

Het staat de kunstenaars vrij om een eigen draai aan de ‘vogel’ te geven en te werken in materialen naar keuze; steen, hout, glas, textiel, verf. Dit zorgt ervoor dat kunstenaars uit alle disciplines aan het project kunnen meewerken, er een grote verscheidenheid aan uitvoeringen mogelijk is en kunstwerken van formaat ontstaan.

Niet de minste kunstenaars

Dat kwaliteit daarin de boventoon zal voeren, staat vast. De deelnemende kunstenaars zijn namelijk niet de minsten en genieten in hun discipline hetzij lokale, hetzij regionale, landelijke of zelfs internationale bekendheid. Wat te denken van de tot de laatste categorie behorende en nog altijd zeer bescheiden Martijn Versteegh. Hij kreeg vooral bekendheid vanwege zijn 2eplaats bij ‘Sterren op het doek’, met een realistische houtskooltekening van Floortje Dessing, maar had zich eerder al meer dan bewezen met exposities in onder meer Taiwan, Londen en Parijs en als winnaar van de Nederlandse Portretprijs. Lokale en ook regionale bekendheid beeldhouwer Biek van Galen heeft zelfs zijn website, www.beeldenvanbiek.nl, aan het project aangepast. Daarop kunt u 24/7 zijn vorderingen van het kunstwerk dat hij voor ogen heeft, volgen. De vorderingen van ook de andere deelnemers worden op de voet gevolgd en regelmatig voorbijkomen op de diverse communicatieplatforms van de Soroptimisten, zoals Facebook, Twitter en Instagram en op de eigen website.

Tentoonstellig en veiling

De individuele resultaten worden eind dit jaar tentoongesteld tijdens een gezamenlijke presentatie op de Kunstroute Veenendaal 2020 en op een later tijdstip voor het goede doel geveild.  

Voor meer info: www.soroptimistrhenenveenendaal.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie