Harry Rogge wijst op de vier regisseurs van de documentaires die komende zaterdag op het festival van het KNAG te zien zijn. Zij geven ook een inleiding.
Harry Rogge wijst op de vier regisseurs van de documentaires die komende zaterdag op het festival van het KNAG te zien zijn. Zij geven ook een inleiding. Martin Brink

‘Puk’ uit Veenendaal werd curator van een nationaal filmfestival

7 juni 2023 om 07:21 Mensen

VEENENDAAL Wel eens van Puk en Muk gehoord? Nee? Puk is de wat onhandige ‘kleine’ en Muk zijn grotere handlanger. Het duo beleefde in de jaren tachtig filmavonturen op het Christelijk Lyceum Veenendaal. Dat alles onder regie en samenstelling van Piet de Geus, leraar kunstzinnige vorming, die leerlingen alle facetten van het filmvak probeerde bij te brengen.

Een verhaal bedenken en schrijven, rollen verdelen, locaties regelen, kortom: allerlei facetten op het creatieve en samenwerkende vlak komen aan bod. Wat dat betreft was De Geus zijn tijd ver vooruit. Met Puk en Muk kreeg hij collega-leraren zover dat ze voor de cameralens allerlei grappige capriolen uithaalden. Wel alles volgens een strak script uiteraard.

PASSIE

Die ‘Puk’ is de nu 71-jarige Harry Rogge uit Veenendaal. Hij is uitgegroeid tot een grootheid in de documentairefilmindustrie. Iemand die vooral op de achtergrond een grote rol speelt. Daarover straks meer.

Harry was liefst een kwart eeuw verbonden aan het CLV. Het waren voor hem onvergetelijke jaren. Hij gaf er aardrijkskunde maar deed er ondertussen van alles bij. Vooral op het gebied waar zijn passie lag. Dat lag op het artistieke vlak: cultuur en vooral film.

Zo had hij een vooraanstaande rol in de Commissie Begeleiding Buitenschoolse Activiteiten (CBBA) van het CLV. Dat is een groep medewerkers en leerlingen, die diverse activiteiten voor de leerlingen organiseert, buiten het schoolse om. De film- en culturele voorstellingen in De Lampegiet speelden daarin een belangrijke rol.

LOOPBAAN

Wat weet hij nog van Puk en Muk? ,,Weinig”, begint Harry het verhaal. ,,Ik herinner me iets van heen en weer rennen bij de liften, gesleep met dozen, ook van een lege doos van het dak gooien waarin zogenaamd iemand verstopt zat en ook over opnamen op de Kerkewijk.” Die Muk was overigens oud-leraar Hans de Zwart, nu in Ochten woonachtig en daar als vrijwilliger actief bij onder meer bij het Repair Café.

Harry: ,,Na 25 jaar dacht ik: wat kan ik nog meer doen? Ik zegde mijn baan op en werd op diverse plekken schoolleider.” Dat werk deed hij vervolgens vijftien jaar. De laatste twee jaar voor zijn pensioen maakte hij vol als rector van het Gymnasium in Arnhem. Ondertussen vergat hij zijn oude studie niet. Harry is afgestudeerd geograaf en had en heeft een actieve rol in organisaties die met geografie te maken hebben.

KLEINE GREEP

Zo was hij twintig jaar lid van de Europese Associatie van Geografen en daarvan weer veertien jaar als gedelegeerde voor de Raad van Europa in Straatsburg. Verder zit hij in de kandidaatscommissie van de partij Volt Nederland voor gemeenteraden en Provinciale Staten.

Dat is nog maar een kleine greep uit al zijn nevenwerkzaamheden. Parallel daaraan vergat hij ook zijn andere grote hobby niet: film. ,,Dat begon al op de middelbare school in Utrecht. En die liefde is altijd gebleven. Ook in de lessen aardrijkskunde betrok ik het, want met film kun je laten zien hoe de wereld in elkaar steekt.” Harry werd vrijwilliger bij Filmtheater ‘t Hoogt in Utrecht en is nog altijd moderator van Filmclub ‘t Hoogt in de bibliotheek aan de Neude.
Een bijzondere rol heeft hij altijd als medewerker bij het International Documentary Film Festival Amsterdam, het International Film Festival Rotterdam en het Nederlands Filmfestival.

Ook in de lessen aardrijkskunde betrok ik film.

NETWERK

Harry licht toe: ,,Niet om kaartjes te knippen of zo, daar had ik dan weer geen zin in. Maar om als vrijwilliger in de ‘car service’ de sterren en regisseurs te vervoeren.” In de besloten ruimte van een taxi komen de achterliggende verhalen los. Denk maar eens aan acteur Rijk de Gooijer die in de taxi van zijn vriend Maarten Spanjer jaren geleden voor de camera zijn net verworven Gouden Kalf het raam uitsmijt. Dat werd nog een hele rel.

Harry bouwde zo een netwerk op en dat kwam uitstekend van pas bij het Filmfestival ‘Ode aan de Aarde’ dat op zaterdag 10 juni in Kinepolis Jaarbeurs Utrecht wordt gehouden. Dit festival, waarvan hij de aanjager is, vindt plaats vanwege het 150-jarig bestaan van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), dat plaatsvindt onder de titel ‘Wereld in transitie’. ,,We zijn al vroeg begonnen om te zien wat we aan het jubileum zouden kunnen doen om zo aandacht te vragen voor de aarde. Daar hebben we er maar één van en daar moeten we zuinig op zijn. Misschien toch iets met film, zo vroegen we ons af.” Dat werd dus één van de activiteiten. Het medium leent zich er uitstekend voor. Zo werd voor scholieren een aardrijkskundige filmwedstrijd onder de titel ‘Jouw aarde, jouw Nederland, jouw omgeving’ uitgeschreven. ,,Daar doen 35 middelbare scholen aan mee.” In oktober volgt de uitslag.

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Het filmfestival ‘Ode aan de Aarde’ wordt op zaterdag 10 juni in Kinepolis Jaarbeurs Utrecht gehouden. - PR

FILMFESTIVAL

Maar komende zaterdag eerst het, voor iedereen toegankelijke, filmfestival in Utrecht. Harry: ,,We hebben vier bekroonde documentaires uitgekozen die te maken hebben met de aarde. Ze geven een beeld hiervan en hoe we daarmee omgaan. Het festival raakt de kern van aardrijkskunde: de aarde als woonplaats van mensen en mensen als bewoners van de aarde. Hoe we met de aarde omgaan wordt in de films indringend duidelijk. Maar ook het majestueuze ervan krijgt in het programma aandacht.” In de ochtend wordt de experimentele Amerikaanse film Koyaanisqatsi (1982) vertoond en ‘s avonds de Canadese documentaire Anthropocene (2019). Daar tussenin zit een middagprogramma met de Italiaans-Panamese documentaire Tierra Adentro (2018) en de Nederlandse film Berg (2021).

Het festival raakt de kern van aardrijkskunde: de aarde als woonplaats van mensen en mensen als bewoners van de aarde

Elk van deze films wordt kort ingeleid, inhoudelijk en filmkundig. Ook de regisseurs komen daarbij aan het woord, via een videoboodschap of live. Met het festival Ode aan de Aarde biedt het jarige KNAG een evenement dat kunst en wetenschap met elkaar verbindt, dat esthetische ervaring koppelt aan inhoudelijke reflectie. Het festival is van 10.00 tot 21.00 uur.

Harry Rogge kan men overigens ook met regelmaat in de omgeving aantreffen. Zo is hij vrijwilliger op landgoed Prattenburg. Soms ziet hij nog enige herkenning. ,,Laatst nog zag ik daar iemand en dacht toen: heb ik die niet les gegeven? Dat blijkt juist, maar ze is inmiddels wel een vrouw van in de dertig.” Het is de ultieme ervaring van het ouder worden...

Meer over het jubilerende KNAG: www.150jaarknag.nl, kaartjes via www.geografie.nl/kaartverkoop-filmfestival.

Martin Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie