Voorzitter Henk Simonsz en vicevoorzitter Alie van den Top.
Voorzitter Henk Simonsz en vicevoorzitter Alie van den Top. Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

Het Pniëlkoor staat te trappelen om weer op te treden

6 februari 2022 om 07:26 Muziek

VEENENDAAL Het Christelijk Gereformeerd Pniëlkoor bestaat al ruim 53 jaar en heeft momenteel ongeveer veertig leden. Sinds de oprichting in 1968 laat het koor zijn klanken nog actief horen. Elk jaar staan er twee concerten op de agenda en zingen ze ook in zorginstellingen en in andere kerken. Ook zingen ze graag samen met andere koren.

door Co Keulstra

,,We hebben nog maar drie keer met tussenposen kunnen repeteren”, vertelt Alie van den Top. Zij zit al 45 jaar bij het koor en is vicevoorzitter. We drinken koffie in de woonkamer en Henk Simonsz is ook aangeschoven. ,,De laatste keer was in november 2021. In week vijf mogen we weer, met inachtneming van de coronamaatregelen van het RIVM, zingen in de kerkzaal.”

LEGE AGENDA ,,Onze agenda is nog leeg”, zegt ze. ,,De maatregelen van het kabinet laten niet toe dat we afspraken kunnen maken. Normaal geven we een voorjaars- of paasconcert, een bevrijdingsconcert en/of een najaarsconcert. En als afsluiting van het jaar treden we op in een zorginstelling. Dat doen we altijd gratis. Soms krijgen we na afloop een envelopje in de hand geduwd. Concerten kosten toch geld en van de contributie alleen kunnen we dat niet opbrengen.”

Vanaf januari 2019 staat dirigent Johan Hulshof voor het koor en hij weet het koor te inspireren en enthousiast te maken. Ze werken ook graag samen met bekende solisten als Martin Zonneberg, Noortje van Middelkoop en Harry Hamer. Het repertoire bestaat uit vertrouwde psalmen tot liederen van Sela en alles wat daar tussen zit. 

Het is erg jammer dat we nu al twee jaar geen optredens hebben kunnen geven.

HECHTE GROEP Henk Simonsz zingt al 24 jaar in het Pniëlkoor en is al zeven jaar voorzitter. ,,Toen het coronavirus zich manifesteerde, werd de kerk gesloten. Op een zeker moment mochten we met vijftig personen de kerkdienst volgen. We hebben met het koor nog wel gezongen, maar wel op afstand van elkaar. Nu mogen we weer met 250 personen de dienst volgen”, legt hij uit.

,,Het koor bestaat uit een hechte groep mensen die ook sociaal gezien met elkaar omgaan, hoewel het zingen de hoofdmoot is. Bij ziekte kijken we naar elkaar om en gaan we op bezoek - behalve als zij dan corona hebben. Ook tijdens de coronapandemie hebben we geprobeerd het contact met elkaar te behouden, door af en toe even een telefoontje te plegen of een mailtje te sturen. We bezorgden ook een kleine attentie tijdens de feestdagen. Het is erg jammer dat we nu al twee jaar geen optredens hebben kunnen geven. Erg jammer”, zegt Simonsz. 

NIEUWE LIEDEREN Het Christelijk Gereformeerd Pniëlkoor repeteert elke donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Pniëlkerk aan de Ghandistraat in Veenendaal. Iedereen die christelijk gemotiveerd is kan komen luisteren of meezingen. Alie van den Top kerkt zelf bij de Julianakerk. 

,,Mensen die plezier hebben in zingen, kunnen zich gewoon aanmelden op de donderdagavond. Men hoeft niet gebonden te zijn aan een kerk of kerkgemeenschap”, legt ze uit. ,,Elk jaar studeren we ook nieuwe liederen in. Deze liederen worden voorgesteld door een muziekcommissie, bestaande uit drie koorleden en de dirigent. Nieuwe liederen geven ook wel weer nieuwe inspiratie en motivatie.”

GEZELLIG UITJE ,,We treden graag op met andere koren. Soms gaan we ergens op uitnodiging zingen en zij komen dan naar Veenendaal voor een retouroptreden. Zo waren we in de Flevopolder, in Apeldoorn en Nijkerk. We proberen er dan echt een gezellig uitje van te maken door met elkaar in een bus naar de locatie te rijden. Altijd in dezelfde kerk zingen gaat op een gegeven moment een sleur worden, hoewel het optreden voor ons altijd een feestje is.”

Wie meer wil weten over het Pniëlkoor kan een e-mail sturen naar pnielkoor@pniel.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie