Hugo Wennekes. de nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal.
Hugo Wennekes. de nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal.

Hugo Wennekes gekozen als nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal

1 oktober 2020 om 16:08 Algemeen

Hugo Wennekes is op 1 oktober gekozen als nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal. Dit heeft burgemeester Gert-Jan Kats vanmiddag bekend gemaakt op de Rehobothschool. Deze basisschool mocht de nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal leveren.

De gekozen kandidaat-kinderburgemeester reageerde enthousiast op de bekendmaking van de verkiezingsuitslag: “Ik wilde kinderburgemeester worden omdat ik goede ideeën heb en naar kinderen wil luisteren. Kinderen uit Veenendaal kunnen mij benaderen via kinderburgemeester@veenendaal.nl. Ik ga ook kijken of er een ideeënbox voor kinderen in het gemeentehuis kan komen.” Hugo is 11 jaar.

Verkiezingen

Er waren 8 leerlingen van de Rehobothschool die zich kandidaat stelden voor de functie van kinderburgemeester. Afgelopen week voerden zij op school campagne voor hun plannen. De verkiezingsdag begon vandaag met een speciale videoboodschap van minister Arie Slob van Onderwijs, waarin hij de leerlingen veel succes wenste bij de verkiezingen. Daarna mochten de leerlingen van groep 5 tot en met 8 stemmen. Een kiesraad met daarin enkele leden van de leerlingenraad, de directeur van de Rehobothschool en een raadslid hield toezicht op de verkiezingen en het tellen van de stemmen.
Burgemeester Gert-Jan Kats: “Afgelopen week was ik op de Rehobothschool voor de aftrap van de campagne van 8 fantastische kandidaat-kinderburgemeesters. Zij hebben allemaal hun best gedaan en een goede campagne gevoerd op school. Vandaag was het dan zover en mochten leerlingen in het stemhokje hun keuze maken. Veenendaal mag trots zijn op de nieuwe kinderburgemeester. Ik kijk uit naar de samenwerking met Hugo.”

Installatie

De officiële installatie van de kandidaat-kinderburgemeester vindt plaats in de digitale raadsvergadering van donderdag 15 oktober. Tijdens deze vergadering presenteert Hugo zijn plannen in een video aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stemt over de benoeming. Daarna krijgt de nieuwe kinderburgemeester de keten overhandigd van zittende kinderburgemeester Maud, die in dezelfde raadsvergadering afscheid neemt.

Taken

In het profiel voor de kinderburgemeester staat dat deze veel over Veenendaal moet weten, mooie ideeën moet hebben, goed moet kunnen praten en aan de toekomst moet denken. De kinderburgemeester praat met de gemeente over onderwerpen die kinderen raken. Ook ondersteunt de kinderburgemeester burgemeester en wethouders bij representatieve taken, zoals Koningsdag, de Avondvierdaagse of de opening van een speeltuin. De kinderburgemeester wordt jaarlijks door kinderen van een van de Veenendaalse basisscholen gekozen. Het aanstellen van een kinderburgemeester is een laagdrempelige manier om kinderen meer te betrekken bij de lokale democratie en het werk van de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie