Afbeelding
Pixabay

Ruim kwart miljoen voor mislukt medisch patiëntendossier GGiD

26 november 2022 om 12:00 Zorg

VEENENDAAL Door een misgelopen project moet de gemeente 273.851 euro bijleggen, zodat de GGD regio Utrecht niet in financiële problemen komt. Zij wilde een nieuw digitaal dossier jeugdgezondheidszorg opzetten, maar dit resulteerde in de uitgave van totaal 13 miljoen zonder een werkbaar product.

door Peter Kuijpers

De GGD heeft de gemeenten al eerder dit jaar geïnformeerd over de moeite van het bedenken van een nieuw systeem: ,,Gemeenten zijn wettelijk verplicht om in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) patiëntgegevens digitaal vast te leggen. In 2015 is gestart met de eerste voorbereiding om te komen tot een nieuw digitaal dossier Jeugdgezondheidszorg (DDJGZ). Dit was noodzakelijk omdat het einde van het bestaande in zicht was. De leverancier gaf destijds aan het systeem niet verder te zullen ontwikkelen.” Hierin staan onder andere groei, ontwikkeling, vaccinaties en dergelijke vastgelegd. Een nieuw systeem was niet te koop en de GGD’en Hollands Noorden, regio Utrecht en Twente wilden dit samen ontwikkelen.

VERTROUWEN ,,Tot en met het voorjaar 2020 was er ondanks de tegenslagen steeds voldoende vertrouwen in een goede afloop van het programma. Vanaf halverwege 2020 zijn diverse stevige interventies gedaan om de samenwerking en oplevering van het GGiD door de leverancier op het juiste niveau te krijgen. Door de laatste ontwikkelingen zoals het bindend advies, voorlopig deskundigen bericht en het ontbreken van zicht op een werkbaar dossier binnen afzienbare termijn, is er inmiddels zowel ambtelijk als bestuurlijk onvoldoende vertrouwen in de goede afloop. Tot onze spijt moeten wij u laten weten dat wij als algemeen bestuur van GGD regio Utrecht hebben moeten besluiten om te stoppen met het ontwikkelen van het GGiD.”

AFREKENEN Doordat de ontwikkeling nu gestopt is, staat de GGD wel voor een kostenpost omdat zij de rekening in één keer moet verwerken in haar financiën. ,,De totale af te boeken investering in het nieuwe dossier bedraagt ongeveer 13 miljoen euro. Elke GGD participeert hierin voor een derde deel. Er wordt in eerste instantie een beroep gedaan op de reserves van GGD regio Utrecht (GGDrU). Helaas is dat maar beperkt mogelijk. Door dat in te zetten hoeven we aan gemeenten niet het volledige bedrag, in totaal 4,9 miljoen euro, te vragen bij te dragen, maar een lager bedrag.” De GGD kan het niet zelf betalen, omdat zij dan te weinig geld overhoudt om eventuele andere tegenvallers nog te kunnen betalen. De GGD draagt acht ton zelf bij en Veenendaal eenmalig 273.851 euro.

BIJDRAGE De gemeente is deze bijdrage gevraagd op basis van het aantal inwoners, waarbij de GGD is uitgegaan van 4,09 euro per inwoner in Veenendaal. Het college heeft de gemeenteraad eerder deze maand op de hoogte gesteld van de stand van zaken en kijkt nu hoe Veenendaal deze kosten zal gaan verwerken. ,,Afhankelijk van de financiële ruimte en wanneer het passend is binnen de kaders heeft de gemeente de mogelijkheid om dit direct te verrekenen in het boekjaar 2022. Indien dit niet mogelijk of wenselijk blijkt, bestaat er de mogelijkheid voor de gemeente om de incidentele lasten over maximaal vier jaar te verspreiden. Elke gemeente kan hier een eigen afweging in maken”, aldus burgemeester en wethouders.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie