Afbeelding
Anastasia Gepp from Pixabay

Opvallend veel Veenendaalse jongeren krijgen jeugdzorg

4 november 2021 om 12:35 Zorg

VEENENDAAL In Veenendaal maakte in de eerste zes maanden van dit jaar 11,5 procent van de jongeren tot 23 jaar gebruik van de jeugdzorg. Dat is aanmerkelijk hoger dan het landelijke cijfer en ook in gemeenten in de regio is dat percentage (een stuk) lager. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Landelijk krijgt ongeveer één op de twaalf jongeren een vorm van jeugdzorg, dat is 8,3 procent. In totaal gaat het om 380.000 mensen tot 23 jaar. Jeugdzorg is het geheel van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. 

REGIO Hoe groot de groep jongeren met jeugdzorg is verschilt sterk per gemeente. In de gemeente Renswoude (5,7 procent), Rhenen (6,4 procent), Wageningen (6,4 procent), Ede (7,1 procent), Scherpenzeel (7,2 procent), Woudenberg (7,3 procent) en Utrechtse Heuvelrug (8,5 procent) liggen de percentages aanmerkelijk lager dan in Veenendaal. In Tiel (16,2 procent) is het aandeel jongeren met jeugdzorg het grootst, in Staphorst (4,2 procent) het kleinst.

INVLOED Volgens het CBS zijn sociaaleconomische omstandigheden, zoals inkomen of opleidingsniveau, van invloed op hoeveel jongeren gebruiken maken van jeugdzorg. Ook beleidskeuzen die gemeenten maken bij de inrichting van deze zorgvorm speelt een rol. Eerder deze maand concludeerde het statistiekbureau dat de afgelopen zes jaar ruim 1.100 kinderen met jeugdhulp of jeugdbescherming als gevolg van de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst.

Bekijk in onderstaande kaart welk percentage van de jongeren tussen 0 en 23 jaar een vorm van jeugdzorg ontving in de eerste zes maanden van 2021.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie