Afbeelding
Alexas_Fotos via Pixabay

In Veenendaal en Rhenen roken minder mensen dan gemiddeld

1 oktober 2021 om 14:30 Maatschappelijk

VEENENDAAL Sigaren, sigaretten of shag: één op de zes volwassen Nederlanders steekt er weleens een op. Vorig jaar gaf bijna zeventien procent van de Nederlanders aan te roken, valt op te maken uit de meest recente Gezondheidsmonitor, een enquête-onderzoek uitgevoerd onder meer dan een half miljoen Nederlanders. In Veenendaal en Rhenen ligt dat percentage lager.

In de gemeente Veenendaal geeft 14,9 procent van de volwassen inwoners aan (wel eens) te roken. Ook geeft 2,1 procent van de inwoners aan een elektronische sigaret te gebruiken. Over het algemeen zijn mannen vaker rokers dan vrouwen. In Veenendaal geeft 17,9 procent van de mannen aan te roken, tegenover 11,9 procent van de vrouwen. In de gemeente Rhenen  liggen de percentages nog een stukje lager. Hier geeft 13,4 procent van de volwassen inwoners aan (wel eens) te roken. Ook geeft 1,1 procent van de inwoners aan een elektronische sigaret te gebruiken. Wel is in Rhenen het verschil tussen mannen en vrouwen kleiner dan in Veenendaal: 14,3 procent van de mannen tegenover 12,5 procent van de vrouwen geeft aan te roken.

STOPTOBER Deze maand is het Stoptober, een initiatief van onder meer het Trimbos Instituut, KWF en het Longfonds om rokers 28 dagen te laten stoppen. Op Waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog, in het Drentse Hoogeveen en in Kerkrade wordt het meest gerookt. Onderaan de lijst staan een aantal gemeenten in Brabant: inwoners van Waalre, van Heeze-Leende, Sint-Anthonis en Alphen-Chaam.Vande twintig grootste gemeenten telt de gemeente Groningen (22,8 procent) de meeste rokers. Daarna volgen Amsterdam (21,8) en Arnhem (21,3).

HUISARTS Volgens het Trimbos Instituut wil een groot deel van de rokers daar eigenlijk mee stoppen. Rokers die een serieuze stoppoging willen doen kunnen dat zelf proberen, maar kunnen ook aankloppen bij de huisarts. Sinds begin 2020 wordt een programma via de huisarts volledig vergoed en tellen de kosten zelfs niet mee mee binnen het eigen risico, mits het de eerste keer is dat je het stopprogramma doorloopt. Volgens cijfers van zorgdatabureau Vektis klopten er in de eerste vijf maanden van vorig jaar al meer ‘stoppers’ aan bij de huisarts dan in heel 2019. Hoe de coronapandemie de cijfers over roken en stoppen met roken heeft beïnvloed is nog niet duidelijk.


Op deze kaart vind je per gemeente terug welk deel van de volwassenen aangeeft (weleens) te roken. Het gaat daarbij om cijfers uit de Gezondheidsmonitor, een groot vragenlijstonderzoek van GGD’en, het RIVM en het CBS die vorig jaar aan meer dan vijfhonderdduizend Nederlanders is voorgelegd.
Bij ‘roken’ kan het gaan om allerlei soorten tabaksproducten, waaronder bijvoorbeeld sigaretten en sigaren. Enige uitzondering bij de vraag zijn elektronische sigaretten, waarnaar apart is gevraagd. In elektronische sigaretten zit geen tabak, maar vaak wel nicotine. Ze staan ook wel bekend als e-smokers of shisha-pennen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie