Ralph van Bemmel zegt uitnodigend: op zaterdag 2 december gaan we open!
Ralph van Bemmel zegt uitnodigend: op zaterdag 2 december gaan we open! Martin Brink

Horeca gaat eindelijk van start op Kwintelooijen: ‘We hebben er veel vertrouwen in’

18 november 2023 om 12:04 Zakelijk

VEENENDAAL ,,We zijn het eerste proeflokaal van een brouwerij op het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.” Dat zegt Ralph van Bemmel met enige trots. Hij is één van de drie mannen achter House Of Bird Kwintelooijen. De langverwachte horeca-onderneming gaat op zaterdag 2 december open.

door Martin Brink

Met een officieel gebeuren? De burgemeester van Veenendaal en Rhenen die samen een lintje komen doorknippen? Ralph: ,,Ik weet het nog niet. In ieder geval: we moeten gewoon op die datum open.” Het heeft veel te lang geduurd met de horeca in dit gebied maar op 2 december gaat het dan echt gebeuren: een horeca-gelegenheid op Kwintelooijen waar iedereen zo naar snakt. Om even op adem te komen na een wandeling, om te ontspannen maar ook voor een zakelijke (hei-)ontmoeting of andere bijeenkomsten in een modern ingerichte, afgesloten ruimte. 

Ook bierproeverijen zijn hier straks mogelijk. Tevens voor een kop koffie met iets erbij of voor een lunch en diner. Toiletbezoek als service naar de bezoeker van dit gebied, zonder direct gebruik hoeven te maken van de horecafaciliteiten, behoort ook tot de mogelijkheden. ,,En er komt nog een natuureducatiecentrum, gerund door verschillende partijen. Maar dat kan nog wel even duren. Die komt vooraan, afgescheiden van de horeca.”

OPENING TWEE KEER UITGESTELD

House of Bird zou eerst in het voorjaar opengaan, maar dat bleek niet haalbaar. Toen kwam als openingsdatum ‘eind van de zomer’. Heel rekbaar dus en dat leidde zelfs tot praatjes in Veenendaal dat het allemaal wat moeilijk zou liggen. Maar dat is duidelijk niet het geval. Drie jonge ondernemers, die met hun House of Bird Diemerbos sinds 2020 hun bestaansrecht hebben bewezen, gaan ervoor. ,,We geloven er in, anders zouden we hier niet beginnen”, zegt Ralph. Er is een keuken- en bedieningsbrigade samengesteld met personen uit de omgeving. Nu worden de spreekwoordelijke puntjes op de ‘i’ gezet want hoe dan ook: 2 december is dé dag.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Direct na de entree worden op dit moment nog de laatste puntjes op de ‘i’ gezet. - Martin Brink

Er wordt al vele jaren gesoebat over horeca in dit gebied. Het kwam er maar niet van. Het zou te veel bezoekers trekken en dat was ongewenst. Maar zie de situatie nu: Kwintelooijen is in het voorjaar en in de zomer hét middelpunt van dagrecreatie. Op andere dagen trekt het gerichte bezoekers: natuurliefhebbers, vogelaars en rustzoekers die op het hoogste punt van de afgraving willen genieten van de skyline van Veenendaal. Zelfs de twee windmolens die op het industrieterrein van Ede staan zijn daar goed herkenbaar.

LYRISCHE ARCHEOLOGEN

En dan te bedenken dat het in de jaren zestig en zeventig nog een simpele zandafgraving was, genoemd naar de families Kwint en Looijen die in de nabijheid woonden. Slechts een enkeling kwam hier. Zoals bijvoorbeeld de Veenendaalse natuur- en historieonderzoeker Adriaan P. de Kleuver. Hij hield er excursies en workshops in het determineren van gesteenten. Archeologen zijn lyrisch over de hier gedane landelijk belangwekkende vondsten, die bewijzen dat er al heel vroeg op de Heuvelrug gewoond werd. Want bij het afgraven van het zand kwam men, door de samenstelling van de diverse grondlagen en de in die lagen gevonden botten en werktuigen, veel te weten over de ijstijden en zelfs de tijden daarvóór.

De stuwwal is nu zo’n zestig meter hoog. De grote hoogteverschillen zijn goed te zien vanaf de uitzichtspunten boven op de wanden van de groeve. De ondergrond bestaat uit oude rivierafzettingen (zand en klei) die door een voorloper van de Rijn zijn afgezet. Tijdens het Saalien, 150.000 jaar geleden, werden deze rivierafzettingen door landijs opgestuwd tot de Utrechtse Heuvelrug. Door de stuwing zijn de zand- en kleilagen schuin geplaatst, globaal afhellend richting de Gelderse Vallei. In 1950 werd begonnen met de ontzanding van het gebied met als doel om zand te winnen voor de aanleg van snelwegen en stadswijken.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ralph van Bemmel wijst op een zogenaamde ‘kijktekening’ het brouwproces aan. - Martin Brink

BIODIVERSITEIT

Rhenenaren hebben nog hun eigen Stadsbossen, Plantage Willem III of Prattenburg. En dan Veenendaal? Dat is een compacte, zichzelf afgegraven, gemeente die steeds verder is uitgedijd en aan bossen zelf niets te bieden heeft. En dus is men aangewezen op de buren, waar overigens zeer dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Kwintelooijen was eerst in handen van het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied. Die stootte het in 2018 af en droeg het over aan de gemeenten Rhenen en Veenendaal die het via een samenwerkingsverband beheren. Kwintelooijen is hoogst populair onder wandelaars, dagjesmensen en de laatste jaren ook onder natuurliefhebbers. ,,Ik heb wel eens gehoord dat dit gebied de grootste biodiversiteit van de Utrechtse Heuvelrug kent. Dat is uit een onderzoek van de KNNV uitgekomen”, zegt de 36-jarige rasondernemer Ralph van Bemmel. De KNNV staat voor de landelijke vereniging voor Veldbiologie.

Kent Ralph dit gebied? ,,Kijk, ik woon natuurlijk niet heel ver hier vandaan, namelijk in Amersfoort. Maar of ik hier geweest ben? Ik weet het niet zo snel. Het kan heel goed want ik ben een vogelaar en hier komen veel soorten voor. Ook vinden we hier veel bijzondere paddenstoelen.”

TREKTELPOST

Inmiddels kent hij Kwintelooijen steeds beter. ,,Hier links bovenaan staan op het pad een paar bankjes naast elkaar. Daar zie ik regelmatig vogelaars zitten. Dat noemen we een trektelpost.” De plannen voor horeca dateren pas van de laatste jaren. De Veenendaalse onderneming Ingenious maakte een plan voor een duurzaam pand met veel hout. Ze kozen alvast voor de toepasselijke naam By Quinty.

De invulling van het gebouw mocht de huurder/ondernemer naar eigen inzicht bepalen. De beheerder van het gebied schreef een prijsvraag uit voor een goed horecaplan. Twee Wageningers wonnen de aanbesteding maar trokken zich later terug.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het pand is duurzaam opgetrokken. De buitenbanken staan al klaar. - Martin Brink

DUURZAAMHEID

Kort daarna kwam House of Bird in beeld. Ralph: ,,Sinds 2020 hebben we in het Diemerbos bij Amsterdam een vestiging. We gebruiken duurzame kwaliteitsproducten van lokale producenten, waarbij we kijken naar verschillende elementen zoals verminderd transport, biologische ingrediënten en unieke bijdragen aan een betere wereld. We hebben ook ons eigen assortiment aan bieren van Bird Brewery, waarvoor we voor elke liter één boom planten.”

Dat duurzame is in de hele inrichting terug te vinden. Bird Brewery is in 2006 begonnen in Amsterdam en verhuisde in 2020 naar het Diemerbos. ,,We waren al een tijdje op zoek naar verbreding”, zegt Ralph die samen met zijn compagnons Teun IJff en Rik van den Berg voor de exploitatie zorgt. ,,Zo kwamen we hier terecht. Dit is een perfecte locatie, een beetje vergelijkbaar met het Diemerbos waar ook al heel lang gezocht werd naar passende horeca.”

VEEL VERTROUWEN

Er komen achttien taps waar de eigen bieren van Bird Brewery worden uitgeschonken. Langs de wanden, van hout, is visueel en in eigen huisstijl te zien hoe het brouwproces tot stand verloopt. ,,Een kijkplaat waarbij we dat in vijf stappen uitleggen.” Ook komt er nog een afspoelinstallatie voor MTB’s. Voorlopig is de faciliteit van woensdag tot en met zondag geopend. ,,Maar dat worden er snel meer zodat we de hele week zijn te bezoeken”, verzekert Ralph. ,,We hebben er veel vertrouwen in!”

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie