Afbeelding
Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding

Rituelen en rouw bij sterven: ‘Belangrijk dat daar ruimte voor is, het geeft je houvast’ (video)

11 oktober 2023 om 08:23 Zakelijk Zeg het met video

VEENENDAAL Mincke van Schuppen is uitvaartbegeleider in Veenendaal/Ede en de regio Midden Nederland. ,,Wanneer je te maken krijgt met een overlijden: onverwacht of iemand die ziek is geweest, een kind, een baby, een jongere of iemand op leeftijd, je mag me altijd bellen. Dat mag dag en nacht, 7 dagen per week op 0318-250888. Sla dit nummer op in je telefoon, voor je het weet krijg je er eens mee te maken.”

,,Rouw is niet te pakken. Het is er het ene moment en dan opeens is het weer weg. We willen graag weten wat we moeten voelen met rouw en op welk moment, maar dat bestaat niet”, zegt Mincke. Maar rouw is wel heel belangrijk, vervolgt ze. ,,Mensen moeten mogen rouwen, moeten een goede start mogen maken daarmee. Ik vind het belangrijk dat daar ruimte voor is.”

Daarvoor staat Mincke naast je, als je in een moeilijke periode in je leven bent. Om je te helpen en te steunen bij het afscheid nemen. ,,Het is mooi om een mooie uitvaart te organiseren met mensen, maar het is ook mooi om in het klein, soms in de veiligheid van het eigen huis, een mooie manier te vinden waarop je echt afscheid neemt en waarmee je ook verder kunt na de uitvaart. Rituelen kunnen daar dan bij helpen. Een ritueel ontstaat vaak in de week voor het afscheid en kan je houvast geven voor het leven wat erna gaat komen.”

In onderstaande video vertelt Mincke er meer over.


Bron video: Tessa Steenbergen

Dit artikel wordt u aangeboden door Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie