Mincke van Schuppen wil ook een goede gesprekspartner zijn om van daaruit te zorgen voor een mooie uitvaart.
Mincke van Schuppen wil ook een goede gesprekspartner zijn om van daaruit te zorgen voor een mooie uitvaart. Diana Kervel

Mincke van Schuppen begeleidt uitvaarten: ‘Neem de regie van je uitvaart in eigen hand’

7 juni 2023 om 10:10 Zakelijk

VEENENDAAL ,,Naast uitvaarten verzorgen wil ik heel graag mensen leren kennen, het gesprek aangaan en ze bij leven aan het denken zetten.” Mincke van Schuppen is niet zomaar een uitvaartbegeleider, zij wil ook een goede gesprekspartner zijn om van daaruit te zorgen voor een mooie uitvaart.

Om haar boodschap voor een groot publiek toegankelijk te maken is Mincke gestart met het maken van korte videoboodschappen voor haar website waarbij ze onderwerpen aankaart als het wensgesprek, kinderen en jongeren, een overlijden: wat nu, praktische zaken als bijvoorbeeld kosten en verzekeringen. Vanaf vandaag start deze serie video’s vanaf de website van De Rijnpost en Ede Stad. Elke maand verschijnt er een nieuwe video. Hieronder de eerste aflevering:

(de tekst gaat onder de video verder)

 Je gaat niet eerder dood door erover te praten!

Laten we nou eens meer praten over uitvaarten, over dood gaan, sterven. Wat zijn je wensen met je lichaam als je er niet meer bent? Wil je begraven worden of gecremeerd? Een wade, een mand of een kist? Een groot bloemstuk of een bloemenritueel? Er zijn zoveel mogelijkheden. Het is zo belangrijk om met elkaar hierover in gesprek te gaan. Of je nu jong of oud bent. Wensen uitspreken en vastleggen is ook voor je nabestaanden van grote waarde. Bel Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding 0318-250888 ( Veenendaal / Ede en omgeving).  Bij een overlijden mag je me 7 dagen per week, dag en nacht bellen.
Bron video: Tessa Steenbergen

Mensen zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden rondom een uitvaart maar stoppen het weg of stellen het uit. ,,Je kunt gewoon praten en vrij nadenken over je dood, je uitvaart en je wensen. Het geeft lucht. Soms hebben mensen specifieke ideeën rondom hun uitvaart, maar leggen niks vast. Bij een overlijden komen de nabestaanden dan in korte tijd voor alle keuzes te staan, naast het verdriet wat er dan vaak is.”

RUST BRENGEN

In de gesprekken die Mincke voerde heeft ze gemerkt dat zowel jong als oud het fijn vindt om er ‘gewoon’ eens over te praten, zonder dat het beladen is. Mincke vertelt over een gesprek met een alleenstaande vrouw met een volwassen dochter. ,,Zij had al langer zorgen voor welke keuzes haar dochter zou komen te staan na haar overlijden. We zijn aan de keukentafel gaan zitten. Zij heeft mij vragen gesteld en met de antwoorden hebben we een soort ‘werkdocument’ opgesteld. Het bracht haar zoveel rust. Ze voelde zich echt ontzorgd.” 

Zo’n document is niet in beton gegoten, wel geeft het handvatten om de regie in eigen hand te nemen. Een andere alleenstaande op leeftijd waarmee ze een gesprek had, wil graag regie hebben, niemand belasten en duidelijkheid creëren voor de nabestaanden. Hij beschreef zijn wensen zeer specifiek en zei: ,,Het gaf op dat moment best wat spanning, maar nu brengt het voornamelijk rust.”

(de tekst gaat onder de afbeelding verder)

NIETS MOET, ALLES MAG

De Veenendaalse Mincke heeft de nodige ervaring opgedaan met ingewikkelde gezinssituaties. ,,Ik haal er voldoening uit als iedereen de kans krijgt om een bijdrage te leveren aan de uitvaart. Ik heb een lage drempel en nodig iedereen uit op zijn eigen manier aan te sluiten. Voor de één is dat spreken bij de uitvaart, voor de ander is dat een rol op de achtergrond. Dat kan echt van alles zijn, samen zoeken we wat bij elke persoon past.” 

Het afscheid is niet alleen de uitvaart maar begint al in de dagen ervoor. Mensen zijn verschillend en nemen op verschillende manieren afscheid. De een wil praten, de ander even een stukje lopen, even samen zitten, een ritueel doen. ,,Ik voel het als mijn taak om te zorgen dat er ruimte komt voor al deze verschillen. Het vraagt soms wat kunst en vliegwerk om de één uit te leggen wat de ander nodig heeft, maar levert mooie dingen op als dat lukt. Dat geldt ook in meer ingewikkelde of samengestelde familiesituaties.” 

ZULLEN WE KENNISMAKEN?

Op de vraag wanneer de uitvaartbegeleider Mincke van Schuppen tevreden is, luidt haar stellige antwoord: ,,Als mensen aangeven dat ook al was het afscheid lastig, ze het wel op hun manier en met elkaar hebben kunnen doen.” Alles begint met goed contact weet Mincke: ,,Zullen we kennismaken? Bel 0318-250888, volg mij via Instagram op @uitvaart_veenendaal, via Facebook (Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding), of kijk op de website minckevanschuppen.nl zodat je mij alvast een beetje kunt leren kennen via de video’s.”

door Diana Kervel

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Bedrijf in Beeld, onderdeel van de editie van woensdag 7 juni van deze krant.

Diana Kervel
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie