Uitvaartbegeleider Mincke van Schuppen: ,,Rouw is universeel en niet gebonden aan ruimte en tijd. Laten we elkaar de hand reiken in verbondenheid."
Uitvaartbegeleider Mincke van Schuppen: ,,Rouw is universeel en niet gebonden aan ruimte en tijd. Laten we elkaar de hand reiken in verbondenheid." Styled4You Fotografie, Govert Govers

‘De waarde van goed afscheid nemen’

15 februari 2023 om 10:22 Zakelijk

VEENENDAAL ,,Mensen schuiven het onderwerp dood, maar ook rouw en verdriet, vaak lang voor zich uit.” Mincke van Schuppen is uitvaartbegeleider en gaat graag met mensen in gesprek om die pijn een plek te geven in de maatschappij, voorkomen dat het ‘ontspoort’ of onnodig eenzaamheid veroorzaakt.

De Veenendaalse wil in de regio graag meer bereiken dan alleen uitvaarten begeleiden. Dit is de belangrijkste reden voor Mincke om afgelopen jaar voor het eerst Wereldlichtjesdag in Veenendaal te organiseren. ,,Over de hele wereld komen mensen bij elkaar om hun overleden kind te herdenken en een kaarsje aan te steken. Rouw is universeel, niet gebonden aan ruimte en tijd. Stop het niet weg.”

IN GESPREK

Mincke is met veel ervaring in zorg en begeleiding op zak, aan het werk gegaan als uitvaartbegeleider. Echtgenoot en collega Roel licht toe: ,,Mincke heeft de gave om mensen zich snel op hun gemak te laten voelen waardoor een gesprek ontstaat. Iedereen heeft een eigen verhaal. Het biedt houvast bij het nemen van afscheid of het vieren van een leven.” Daarnaast roemt hij haar creatieve geest: ,,Buiten de gebaande paden lopen levert verrassende denkwijzen op. Ze gaat vervolgens tot het gaatje om alles naar tevredenheid gedaan te krijgen.” 

Het mooie is dat Mincke alles zelf, samen met de nabestaanden kan doen. Denk aan ophalen, overbrengen, verzorgen en opbaren met de controles, maar ook het meedenken en organiseren van alle praktische keuzes die gemaakt moeten worden om te komen tot een mooie uitvaart. ,,Alle stappen die gezet worden zijn van wezenlijk belang om op een goede manier aan je rouwproces te kunnen beginnen.”

KENNISMAKING

Bewust heeft Mincke gekozen voor de omschrijving ‘begeleiding’ in plaats van ‘zorg’ bij uitvaarten. ,,Ontzorgen is een mooi woord, maar het zou kunnen suggereren dat ik alle keuzes voor anderen maak. Ik luister en kijk naar wat de situatie vraagt en reik vervolgens een selectie aan die bij het karakter van de overledene past. Ik werk liever vraag- dan aanbodgericht.” De geboren Veenendaalse staat haar mannetje en vindt niet zo gauw iets vreemd of raar. ,,Ik ben ervan bewust dat elke nabestaande, elk familielid een eigen verhaal heeft. Dat maakt ieders verdriet ook anders. Ik wil graag dat iedereen het gevoel heeft zelf te kunnen sturen.” 

Daarnaast gunt Mincke het je om over je eigen uitvaart in gesprek te gaan met iemand die weet wat er allemaal mogelijk is: ,,Dat kan voorkomen dat het te groot wordt, te intens, te onoverkomelijk. Zullen we kennismaken? Volg mij alvast op mijn socials of kijk op de website.”

Meer informatie: www.minckevanschuppen.nl 

Dit artikel wordt u aangeboden door Mincke van Schuppen uitvaartbegeleiding. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van De Rijnpost.nl? Neem dan contact op met Marieke van Egdom (06-83627260, m.v.egdom@bdu.nl) of Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl).

Diana Kervel
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie