Busstation Centraal Station Utrecht.
Busstation Centraal Station Utrecht. Provincie Utrecht

Dit verandert er in Veenendaal bij de nieuwe dienstregeling van het Utrechtse OV

13 september 2023 om 14:47 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL Vanaf 10 december gaat de nieuwe dienstregeling voor het Utrechtse openbaar vervoer (OV) in. U-OV en Syntus Utrecht voeren dan verschillende wijzigingen door in het OV. Met de nieuwe dienstregeling rijden bussen vaker volgens de provincie Utrecht ‘op tijd en wordt de overstap tussen bus, tram en trein beter’. ,,Op meerdere plaatsen ontstaan vroegere en latere reismogelijkheden én zijn de nachtbussen van Syntus Utrecht in het weekend weer volledig terug. Het tekort aan buschauffeurs en bestuurders blijft echter hardnekkig.”

Door het aanhoudende personeelstekort en het hoge ziekteverzuim onder chauffeurs is U-OV (in de stad Utrecht) genoodzaakt om tijdelijk met een uitgeklede dienstregeling te blijven rijden, die waarschijnlijk nog meer afgeschaald wordt. Dat betekent dat op bepaalde lijnen minder vaak bussen rijden dan dat de reiziger gewend is. op drukke plaatsen en momenten blijven voldoende bussen rijden om iedereen te kunnen vervoeren. Zodra er weer voldoende chauffeurs zijn, kunnen de bussen weer vaker gaan rijden zoals is afgesproken met de provincie.

U-OV is genoodzaakt om tijdelijk met een uitgeklede dienstregeling te blijven rijden, die waarschijnlijk nog meer afgeschaald wordt

André van Schie, gedeputeerde Mobiliteit: ,,Bij de nieuwe dienstregeling zetten we met name in op een betrouwbare, voorspelbare dienstregeling met zo min mogelijk rituitval, ook als dat betekent dat er op een aantal buslijnen minder vaak gereden kan worden. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om extra te gaan rijden waardoor reizigers niet met te drukke bussen worden geconfronteerd.”

In het voorjaar hebben de vervoerders U-OV en Syntus Utrecht voorstellen gemaakt voor het stedelijk en regionaal OV in 2024. Deze voorstellen gingen over aanpassingen aan het lijnennet en de dienstregeling. Deze voorstellen zijn voorgelegd aan gemeenten, belangenorganisatie ROCOV en meer dan 1200 reizigers die hebben gereageerd op de reizigersenquête. Sommige voorstellen zijn daarop aangepast. Op basis daarvan heeft het dagelijks bestuur van de provincie besloten om de plannen voor de dienstregeling 2024 definitief vast te stellen.

PERSONEELSTEKORT

De provincie had vervoerders U-OV en Syntus Utrecht ook gevraagd voorstellen te doen om de dienstregeling verder uit te breiden. Op die manier wil de provincie het geld dat zij minder aan de vervoerders hoeft te betalen vanwege de rituitval, gebruiken om het OV te versterken. De vervoerders hebben helaas aangegeven deze uitbreidingen in ieder geval niet voor september 2024 te kunnen doen, omdat er te weinig personeel is. De ambitie is deze uitbreidingen later alsnog door te voeren. André van Schie: ,,We beginnen het OV gelukkig langzaam weer op de rit te krijgen en zien tegelijkertijd helaas ook dat het personeelstekort, niet alleen in onze regio, maar in heel Nederland, hardnekkig blijft. De vervoerders doen hun best nieuwe chauffeurs aan te trekken. Het is een mooi en maatschappelijk relevant beroep. Zonder ons OV loopt alles letterlijk vast. Daarom ben ik heel blij met de chauffeurs die iedere dag naar hun werk gaan om snel en comfortabel naar onze bestemming te brengen.”

SYNTUS RIJDT WEL VAKER

Syntus Utrecht heeft voldoende personeel om de voorgestelde plannen uit te voeren en zal vaker rijden dan nu. Wel blijft het personeelstekort ook bij hen een zorgpunt. Rituitval kan daardoor helaas voor blijven komen. Met de nieuwe dienstregeling moeten bussen vaker op tijd rijden en moet de overstap tussen bus, tram en trein beter worden. Op meerdere plaatsen ontstaan vroegere en latere reismogelijkheden én zijn de nachtbussen in het weekend weer volledig terug. Ook bij U-OV wordt er ondanks de uitgeklede dienstregeling op bepaalde buslijnen meer gereden op drukke plaatsen en momenten, zodat alle reizigers vervoerd kunnen worden.

WIJZIGING IN VEENENDAAL

Lijn 280 en lijn 87

Rond Veenendaal wijzigt lijn 280 en 87. Lijn 280 gaat rijden tussen Amersfoort en Veenendaal Centrum/NS en geeft daar aansluiting op de trein. En lijn 87 gaat op maandag t/m zondag rijden tussen Veenendaal De Klomp – Veenendaal Oost (Petenbos) - Centrum/NS – Rhenen Dierenpark. Op Veenendaal Centrum/NS en Veenendaal De Klomp wordt op werkdagen aansluiting geboden op de trein.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie