Afbeelding
Arjan van den Berg

Scholen en opvang werken samen aan veilige en duurzame omgeving: ‘High-Five past bij IKC de Zwaluw’

21 september 2022 om 07:21 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL Het was in het begin soms even zoeken, maar inmiddels hebben de katholieke basisschool de Vuurvlinder, openbare basisschool de Achtbaan en kinderopvang Kind & Co elkaar gevonden in het IKC de Zwaluw. Samen met de buurtbewoners proberen ze een zo kindvriendelijke en dus ook ook veilige en duurzame omgeving te creëren. Zo doen ze samen met Mozaïek Petenbos mee aan High-Five om kinderen zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar school te laten gaan. Dinsdag 27 september is de kick off.

door Arjan van den Berg

Het project houdt in dat kinderen een tag op hun fiets krijgen of een voetgangersbandje met een chip waarmee ze elke dag op weg naar school even kunnen ‘high fiven’ met de modules in de buurt. Daarmee kunnen ze punten verdienen die ze in een speciale virtuele omgeving kunnen besteden aan bijvoorbeeld leuke uitjes.

,,Als scholen willen we ook meedenken met de wijk en zien graag dat het veilig is voor ons en de bewoners. Maar we zien dat het af en toe voor verkeersoverlast zorgt als kinderen met de auto worden afgezet, vooral ’s middags als kinderen worden opgehaald. We hebben veel contact met de wijkagent en de wijkcoach. We hebben een kiss en ride en werden door de gemeente benaderd of we mee wilden doen met het project”, vertelt Marian Peters, directeur van de Vuurvlinder.

AANDACHTSPUNTEN Meer kinderen die zonder auto naar school gaan is mooi, maar betekent ook dat er bijvoorbeeld ruimte moet zijn voor meer fietsen. ,,Eigenlijk hebben we te weinig plek, zeker als ouders meekomen op de fiets. Het zou ook fijn zijn als kinderen de drukke weg veilig over kunnen steken”, legt schoolleider van de Achtbaan Jolanda Peek uit.

,,Het is belangrijk dat het rustiger in de wijk wordt. Een aandachtspunt is ook het fietspad dat vlak naast de school ligt. Als ouders hun kinderen ophalen, willen ze snel naar hun ouders en hebben ze meer oog voor elkaar. Af en toe zijn er ook fietsers die eigenlijk te hard rijden.”

Veel kinderen zijn gemotiveerd om letterlijk meer in beweging te komen, maar het gaat ook om de ouders. Peters: ,,Kinderen moeten ook klaar zijn voor het verkeer en ouders moeten er wel een veilig gevoel bij hebben. Dat hangt ook van de leeftijd af. Ouders die hun kind naar de kinderopvang brengen, komen natuurlijk meer met de auto.”

SAMENWERKEN Dat de scholen nu zo samenwerken, is niet nieuw. Schoolfeesten zoals Sinterklaas en praktische zaken als het regelen van de schoolfotograaf gingen al hand in hand. Toen de gemeente voorstelde om de Achtbaan op de Appelvink en de Vuurvlinder op de Boerenzwaluw met het oudste schoolgebouw van Veenendaal samen te voegen tot IKC de Zwaluw was het eerst nog even zoeken, maar inmiddels weten ze waar ze elkaar kunnen vinden, samen met kinderopvang Kind &Co, waar Malisca Rohof de manager is.

Peek: ,,We besteden sowieso aandacht aan veiligheid en duurzaamheid, want dat heeft ook te maken met burgerschap: zorg voor elkaar hebben en letten op jezelf. Het zijn thema’s die horen bij duurzaamheid en daar is dit hele IKC als energieneutraal gebouw op bedacht. Dit project past bij ons.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie