Afbeelding
Lilian Steensma

Twintig Veenendaalse vrouwen op wachtlijst om te leren fietsen

20 maart 2022 om 07:21 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL Ben je in Nederland geboren, dan is de kans groot dat je al op jonge leeftijd leerde fietsen. Handig, want op de fiets kan je snel even een boodschap doen of de kinderen naar school brengen. Voor veel vrouwen die vanuit het buitenland naar Veenendaal verhuisden, is fietsen minder vanzelfsprekend. Zij kunnen terecht bij Arkia, een van de drijvende krachten achter buurthuis de Driehoek.

door Lilian Steensma

Het is donderdagochtend, iets voor negenen. Op een parkeerplaats bij de Groeneveldselaan is Arkia in de weer met oranje pionnen. Ze zet een parcours uit voor de dames aan wie zij fietsles geeft. ,,In maart 2019 zijn we vanuit buurthuis de Driehoek begonnen met fietslessen voor buitenlandse vrouwen”, vertelt ze als het parcours staat. 

LOOPFIETS ,,Sindsdien behaalden elk jaar z’n 20 vrouwen hun fietsdiploma. Knap, want leren fietsen als je 30 of 40 bent, is een stuk moeilijker dan leren fietsen als kind. Bij de eerste les starten de dames op vouwfietsjes met een erg lage instap. De trappers kunnen worden weg geklapt. Dat is belangrijk, want in eerste instantie bewegen zij zittend op het zadel de fiets met hun voeten voort. Een soort loopfiets, dus. Als zij zo hebben geleerd hun balans te bewaren, gaan ze eerst één trapper gebruiken en daarna de tweede.”

VRIJWILLIGERS De leerlingen volgen de fietseducatiemethode van De Fietsmeesters, een organisatie uit Utrecht. Het Sportfonds Utrecht regelde in 2019 tien fietsen voor het Veense fietsproject. Heel fijn, maar er is meer nodig dan alleen geschikte lesfietsen. Arkia: ,,We kunnen niet zonder de hulp van vrijwilligers. Veenendalers die zelf kunnen fietsen en die op donderdagochtend een paar uurtjes tijd hebben om te helpen. Mensen zoals Stevelien.”

DOORZETTINGSVERMOGEN Vrijwilliger Stevelien vindt het leuk om met een groep vrouwen uit verschillende culturen op te trekken en praktisch bezig te zijn. ,,Ik wilde graag in mijn wijk iets betekenen voor een ander”, vertelt ze. ,,De dames leren niet alleen fietsen, maar vergroten ook hun sociale netwerk, hun kennis van de Nederlandse taal én hun zelfvertrouwen. Mooi, toch? Hun doorzettingsvermogen is heel groot. Ik geniet van hun blijde gezichten als het lukt. Veenendaal is een fietsstad en hoe mooi zou het zijn dat  nog meer vrouwen van deze lessen gebruik kunnen maken.”

FIETSUREN MAKEN Er staan momenteel 20 dames op de wachtlijst. Om ook hen fietsles te kunnen geven, zijn er nieuwe vrijwilligers nodig. Niet alleen om op donderdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur te helpen bij de lessen, maar ook vrijwilligers die met dames die al verder gevorderd zijn fietsuren willen maken. Arkia: ,,Je spreekt dan samen met een van onze leerlingen een moment af waarop je samen door Veenendaal kunt fietsen. Al is het maar een uurtje.”

Arkia is ook op zoek naar goede damesfietsen. Heb je er een in de schuur staan? Je maakt de leerlingen er blij mee! Neem contact op met Arkia door te mailen naar driehoekveenendaal@gmail.com 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie