Afbeelding
Rechtbank Midden-Nederland

Veenendaler veroordeeld voor diefstal in Ede

28 september 2021 om 15:14 Rechtbank

VEENENDAAL Een 23-jarige man uit Veenendaal heeft een taakstraf van 40 uur gekregen voor een diefstal in Ede. Daarnaast moet de Veenendaler 400 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Het incident vond plaats op 5 november 2017. Het slachtoffer werd tot twee keer toe op de weg klemgereden. Bij de tweede keer stal de veroordeelde Veenendaler samen met zijn mededaders de telefoon van het slachtoffer. Ook gebruikten de man en zijn mededaders geweld tegen het slachtoffer.

GEWELD De officier van justitie klaagde de man aan voor diefstal met geweld. Hiervoor is nodig dat er bij de diefstal geweld is gebruikt om de diefstal of de vlucht daarna mogelijk of gemakkelijker te maken. De rechtbank kan uit het dossier niet afleiden dat de man met dit doel het geweld tegen het slachtoffer gebruikte. De rechtbank veroordeelt de man daarom niet voor diefstal met geweld, maar voor alleen diefstal.

LANG GEDUURD Dat er tegen het slachtoffer geweld is gebruikt, weegt de rechtbank wel in het nadeel van de man mee in de hoogte van de straf. Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat het erg lang heeft geduurd voordat deze zaak inhoudelijk bij de rechtbank is behandeld. De rechtbank legt aan de man een taakstraf op van 40 uur. Dit is lager dan de straf die officier van justitie eiste. Dit komt omdat de officier van justitie zijn eis baseerde op een diefstal met geweld.

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 400 euro aan het slachtoffer betalen voor de gestolen telefoon. Omdat diefstal met geweld niet bewezen is, verklaart de rechtbank het andere deel van de vordering verder niet-ontvankelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie