Voorzitter Ingvar van der Linde.
Voorzitter Ingvar van der Linde. Arjan van den Berg

De Veense Jongerenraad organiseert verkiezingsmarkt in De Cultuurfabriek in Veenendaal

9 november 2023 om 19:56 Politiek Tips van de redactie

VEENENDAAL De Veense Jongerenraad organiseert samen met de Bibliotheek Veenendaal zaterdag 18 november van 13.00-15.00 een verkiezingsmarkt in De Cultuurfabriek. 

,,Het mooie is dat partijen van links tot rechts vertegenwoordigd zijn en er niet vijf of zes thema’s zijn die landelijk spelen, maar inwoners vragen kunnen stellen over alle onderwerpen”, vertelt voorzitter Ingvar van der Linde enthousiast.

,,De Bibliotheek Veenendaal kwam met de vraag of we iets wilden organiseren rond de verkiezingen. In andere gemeenten doen ze dit ook en dit is een mooie gelegenheid om als Jongerenraad iets te doen. We hadden gedacht dat we vijf tot tien partijen konden krijgen, maar nu hebben dertien van de achttien partijen zich aangemeld, landelijke partijen zoals D66 en de VVD, maar ook Volt en Forum voor Democratie. Er komen veel kandidaat-Kamerleden, maar ook de lijsttrekker van 50PLUS en de demissionair minister van Buitenlandse Zaken.”

De markt wordt weliswaar door jongeren georganiseerd, maar de doelgroep is heel Veenendaal. ,,Nu de huidige premier niet meedoet en nieuwe partijen voor een verschuiving zorgen, ligt het hele politieke speelveld open. Veel mensen weten nog niet wat ze gaan stemmen en of ze gaan stemmen. We hopen dat met de intocht van Sinterklaas het ook druk is in het Centrum en mensen even binnenlopen. Het is volledig open inloop. Je mag komen en gaan wanneer je wilt en vragen wat je wilt.”

BETROKKEN

Van der Linde is bepaald niet vanuit het niets in die leidinggevende functie terecht gekomen. Eerder was hij al penningmeester en secretaris. ,,Ik ben van jongs af aan al betrokken geweest bij de politiek en maatschappelijke thema’s als het klimaat, goed bestuur en wonen, vooral voor jongeren. Jongeren onder de 18 mogen niet stemmen. Daarnaast zijn jongeren ondervertegenwoordigd in de politiek. Ik vind het mooi om niet aan de zijlijn te staan en om hun stem te laten horen over bijvoorbeeld het aanbod van horeca en uitgaan en het vinden van goede plekken om te wonen. Dit is een uitgelezen jaar om voorzitter te zijn en ik heb er echt de tijd en energie voor omdat ik dit jaar geen examens heb.”

Dat dit ook zeker zijn weerklank vindt, blijkt wel uit de adviezen die de Jongerenraad gevraagd en ongevraagd uitbrengt. ,,We vonden dat het college ons wel wat vaker adviezen mocht vragen en daar is ook verbetering in gekomen. Vooral als we er tijd insteken en echt een goed advies neerleggen, wordt er vaak iets mee gedaan.”

TOEGANKELIJK

Soms met een omweg. Zo adviseerde de raad de aanleg van een Regenboogzebrapad. Het college nam het voorstel niet over, maar GroenLinks pakte het idee wel op met een motie en kreeg steun van de meerderheid van de raad. Het resultaat is zoals bekend te zien bij de Tuinstraat.

,,We willen als Jongerenraad ons beste beentje voorzetten voor jongeren. Met het organiseren van de verkiezingsmarkt, willen we politiek toegankelijker maken en letterlijk naar de burger brengen, zowel jong als oud. Dit is je kans om je vragen te stellen en politici echt fysiek te zien. Kom naar de verkiezingsmarkt, kom vooral met je eigen vragen en ga zeker stemmen!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie