Elke dinsdag komen tientallen mensen samen in de Cultuurfabriek in Veenendaal. Onder leiding van vrijwilligers oefenen zij de Nederlandse taal. (Foto: Menno Sluimers)
Elke dinsdag komen tientallen mensen samen in de Cultuurfabriek in Veenendaal. Onder leiding van vrijwilligers oefenen zij de Nederlandse taal. (Foto: Menno Sluimers)

Taal leren met foto’s en speelgoed in de Cultuurfabriek Veenendaal

24 augustus 2020 om 14:42 Algemeen

Door Menno Sluimers

Veenendaal - Elke dinsdag komen tientallen mensen samen in de Cultuurfabriek in Veenendaal. Onder leiding van vrijwilligers oefenen zij de Nederlandse taal. De sfeer heeft iets weg van een gezellig café. Ze praten met elkaar over allerlei onderwerpen uitsluitend in het Nederlands. Foto’s speelgoed en tekeningen ondersteunen de uitleg.

Omgeven door de schilderijen van Kunstuitleen Veenendaal verzamelt zich een groep vrouwen rond een tafel. Het geluid van geklets en gelach vult de ruimte.
Er blijven vrouwen binnenstromen, zodanig veel dat er wordt besloten een tweede tafel erbij te pakken. De mannen zitten ergens anders.
Elke dinsdagmiddag van 13.00 tot 14.30 verzamelen zij zich hier. Om andere mensen te ontmoeten en gesprekken te houden over allerlei onderwerpen.

Beeldend uitleggen

De vrijwilligers van het Taalcafé, dat uitgaat van de bibloiotheek, leggen Nederlandse woorden beeldend uit want veel mensen kunnen geen Nederlands lezen. Daarom liggen de tafels vol met foto’s, speelgoed en tekeningen.
Nelleke Slagman werkt sinds twee jaar als vrijwilliger bij het Taalcafé en zij vertelt dat het niet altijd even goed werkt; “Sommige woorden hebben meerdere betekenissen.
Neem bijvoorbeeld een bril. Je hebt een bril om beter te kunnen zien natuurlijk maar ook een wc-bril.’’

Geen benul

Nelleke legt daar verder over uit: ‘’Een normale bril heb je zo uitgelegd. Er is altijd wel iemand die een bril op heeft.
Maar toen ik vroeg of ze nóg een bril wisten hadden ze geen flauw benul waar ik op doelde. Uiteindelijk heb ik ze meegenomen naar de wc en heb het aangewezen.
Dat zorgde voor een heleboel hilariteit maar ze hadden echt geen idee dat dat ook een bril was. Maar goed, dit vergeten ze niet meer!”

“Naast dat we de mensen de Nederlandse taal leren proberen tegelijkertijd ook zachtjes hun gedrag aan te passen. Waar wij in Nederland bijvoorbeeld gewend zijn om dingen te vragen, met veel ‘alsjebliefts en dankjewels’ zijn ze dat in elders anders gewend.
Daar eisen ze dingen op of ze kunnen zich door gebrek aan woorden niet anders uiten, zo kunnen ze nogal bot overkomen. Het taalcafé traint dan ook hoe je een afspraak kunt maken bij de dokter of hoe je in de supermarkt vraagt om hulp,” aldus Nelleke.

Allerlei nationaliteiten

Er komen mensen van allerlei nationaliteiten langs aldus Petra Boelhouwer. Zij is de coördinator van het Taalhuis en betrokken sinds het begin in februari 2017.
“Iraans, Somalisch, Ethiopisch maar er is ook wel eens een Amerikaan langs geweest.” Vertelt Petra Boelhouwer. “We hebben nu twaalf vrijwilligers, die allemaal een training hebben gevolgd.
Deze wordt gegeven door Stichting Het Begint Met Taal. Je begeleidt namelijk allerlei mensen en dat moet je wel kunnen.
Het is dus niet iets wat je op vrije zaterdagavond even gaat doen. Het is elke week weer.’’

Elke week

Petra: ‘’In het begin deden we het om de week maar tegenwoordig elke week. Simpelweg om dat overzichtelijker was, er was namelijk onduidelijkheid onder de mensen wanneer het Taalcafé plaatsvond.”

Taalhuis Veenendaal

Het Taalcafé is een activiteit van Taalhuis Veenendaal. Het Taalhuis organiseert wekelijks meerdere keren inloopspreekuren waar iedereen die zijn of haar Nederlands wil verbeteren, zo naar binnen kan lopen.
Vervolgens worden de mensen ingedeeld in verschillende groepen die passen bij hun taalniveau.

Lijkt het jou leuk om het Taalcafé te begeleiden? Word dan vrijwilliger bij het Taalhuis. Interesse? Neem dan contact op met: Petra Boelhouwer. Zijh is bereikbnaar onder nummer 0318 58 26 48. Haar mailadres is: pb@bibliotheekveenendaal.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie