Foto uit archief van gemeentehuis Veenendaal
Foto uit archief van gemeentehuis Veenendaal Gemeente Veenendaal

Geuronderzoek naar stankoverlast in gemeente Veenendaal

23 maart 2023 om 19:30 Politiek

VEENENDAAL De stankoverlast in enkele wijken houdt aan en de gemeente Veenendaal heeft de Omgevingsdienst nu gevraagd een geuronderzoek te laten uitvoeren. Lokaal Veenendaal en SP brachten het nogmaals onder de aandacht, nadat ook de ChristenUnie dit onderwerp in januari kort aanhaalde en GroenLinks een jaar geleden.

,,Helaas moeten wij de stankoverlast weer ter gesprek brengen. Want Veenendaal wordt nog steeds geplaagd door de penetrante chocoladelucht. Inwoners zijn moedeloos en ontwikkelen, naast stress, fysieke klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid. We beseffen dat de stankoverlast niet pertinent aanwezig is’’, aldus Barbara van Ravenswaaij van Lokaal Veenendaal. Zij had de raad vorig jaar al eens op de stankoverlast geattendeerd. Begin 2022 bracht GroenLinks dit onderwerp tevens onder de aandacht in de gemeenteraad. ,,Wij beginnen ons af te vragen of we dit vanuit dit huis opgelost krijgen? Heeft u het idee dat u binnen enkele maanden tot een oplossing kan komen voor onze inwoners?’’, vraagt Sietse van der Bij van de SP aan het college.

KLACHTEN

Burgemeester en wethouders hadden Tijs van der Weele (GroenLinks) eerder al aangegeven dat de gemeente sinds september 2021 klachten krijgt van stankoverlast vanaf bedrijventerrein Nijverkamp. Lokaal Veenendaal kan ook niet exact een bedrijf aanwijzen, maar merkt dat inwoners van verschillende wijken in Veenendaal overlast ervaren. Afhankelijk hoe de wind staat en of er een cacao of chocoladeverwerking plaatsvindt. Roelof Mulder van de ChristenUnie had afgelopen januari al gevraagd of inwoners bedrijven ook rechtstreeks kunnen bellen. Wethouder Marco Verloop weet dat dit gebeurt: ,,We krijgen niet het signaal dat melders niet serieus worden genomen.’’ Inwoners kunnen overlast bij het bedrijf en de gemeente melden.

MELDEN 

Dat de stankoverlast blijft aanhouden is voor Lokaal Veenendaal reden dit te blijven benoemen in de raad. De fractie denkt aan een meldingsplatform of om gebruik te maken van gecertificeerde geurneuzen. ,,Lokaal Veenendaal kan niet anders dan concluderen dan dat de beheersing van de overlast tekort schiet. Het huidige systeem van controle blijkt niet voldoende’’, vervolgt Barbara van Ravenswaaij. De SP stelt voor om anders als volksvertegenwoordigers zelf in gesprek te gaan met de overlastgever. De wethouder laat weten dat dit niet nodig is en dat het college binnenkort een bedrijfsbezoek zal doen. Zij kan de boodschap uit de samenleving en raad daar neerleggen. En de ODRU zoekt naar een gespecialiseerd bedrijf om geuronderzoek te doen.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie