Burgemeester Piet Zoon, Iman M. Akidach en Hassan Saidi slaan symbolisch de eerste paal van de Nasser moskee
Burgemeester Piet Zoon, Iman M. Akidach en Hassan Saidi slaan symbolisch de eerste paal van de Nasser moskee Aart Aalbers

D66 Veenendaal vraagt om spoeddebat vanwege artikel over infiltratie in Veenendaalse moskeeën

18 oktober 2021 om 10:23 Politiek

VEENENDAAL D66 Veenendaal heeft namens de partijen DENK,Lokaal Veenendaal, GroenLinks, SP, PVDA, Fractie Saidi, ChristenUnie, ProVeenendaal en het CDA, bij burgemeester en wethouders een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van NRC artikel over infiltratie in de Veenendaalse moskeeën. 

Fractievoorzitter Youssef Boutachekourt vraagt om dit al komende donderdag te houden. In het verhaal staat Veenendaal op de lijst van gemeenten die opdracht hebben gegeven aan het bureau NTA (‘Nuance door Training en Advies’) om te infiltreren in moskeeën. Hoogleraar staats- en bestuursrecht Ymre Schuurmans stelt dat hier sprake is van onrechtmatige praktijken, helemaal als deze opdracht wordt uitgevoerd door een particulier bureau. Volgens D66 hebben de gemeente Veenendaal en het bureau NTA hierin de wet overtreden. Boutachekourt: ,,We constateren dat deze handelingen, zonder medeweten van de raad, veel onrust heeft veroorzaakt in de samenleving, in het bijzonder de moslimgemeenschap. Het bestuur van Moskee Nasser is eveneens geschokt. Deze ontwikkelingen baren ons ernstige zorgen. Ze ondermijnen het vertrouwen van de burgers in haar overheid aanzienlijk.”

,,Als D66 zetten we ons in voor de grondrechten van alle inwoners. Deze lijken, gelet op de bevindingen van de NRC, enorm geschaad te zijn. D66 wil opheldering over de gang van zaken. Om deze reden verzoeken we mede namens DENK, Lokaal Veenendaal, GroenLinks, SP, PVDA, Fractie Saidi, ChristenUnie, ProVeenendaal en het CDA, om een spoeddebat dat plaatsvindt op donderdagavond 21 oktober om 19.30 uur. Ter voorbereiding hierop hebben we graag inzage in het rapport van NTA en ontvangen we een feitenrelaas zo spoedig mogelijk, uiterlijk een dag van tevoren.”

Op de archieffoto van Aart Aalbers het slaan van de eerste paal van moskee Nasser in april 2018. De nieuwe moskee in het Stationskwartier nadert de voltooiing.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie