Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

College vraagt de raad om nieuwe grenzen voor sociale woningen

· leestijd 1 minuut Politiek

VEENENDAAL De gemeenteraad is gevraagd de nieuwe maximale huur- en koopbedragen vast te stellen voor sociale woningen. Daarnaast wil het college een maximale inkomenseis van 55.000 euro om in aanmerking te komen voor een sociale huur- of koopwoning. Bij het kopen van een huis kunnen zij deze grens nog iets verhogen, wanneer er niet voldoende mensen voor inschrijven.

,,We hebben in juni 2022 de Woonvisie Veenendaal vastgesteld en dit verzoek is voor de juridische verankering van deze afspraken. Het gaat bij deze verordening doelgroepen sociale woningbouw om de maximale koopsom van een sociale koopwoning, en maximale huur tot de hoogte van de inkomens van de doelgroepen. Bij deze begrenzing heeft het college nog de ruimte om dit laatste te kunnen verschuiven’’, legt wethouder Dylan Lochtenberg uit. De gemeenteraad moet hiermee instemmen, zodat de geactualiseerde regels ook aan ontwikkelaars van nieuwe woningen op te leggen zijn. Hiermee wil Veenendaal sociale koop- en huurwoningen en middenhuur woningen toe kunnen wijzen aan de beoogde doelgroep.

INKOMENSEIS ,,De beschreven inkomenseis van maximaal 55.000 euro zorgt ervoor dat de sociale koop- en middenhuur woningen bij toewijzing bij de juiste doelgroep terecht komen. Het inkomen van maximaal 55.000 euro is toereikend voor het kopen van een sociaal appartement en voor een grondgebonden woning als de koper ook beschikt over spaargeld. Daarom is ervoor gekozen om voor de drie typen sociale koopwoningen dezelfde inkomenseis te stellen”, stelt het college de gemeenteraad voor. Wanneer er dan toch te weinig kandidaten zijn, dan kan het college de inkomensgrens nog aanpassen. ,,Eerst wordt gekeken naar gegadigden tot maximaal 60.000 euro en vervolgens tot 65.000 euro.” Veenendaal heeft eerder in haar Woonvisie bepaald dat een middenhuur woning maximaal 1000 euro maandhuur mag hebben.

KOOPGRENZEN ,,Door voor sociale koopwoningen de bedragen vast te leggen via deze actualisatie van de bestaande verordening kan de gemeente ze opleggen aan ontwikkelaars bij de realisatie van sociale koop- en/of middenhuurwoningen. In de Woonvisie is al bepaald dat de jaarlijkse indexatie van de sociale koopprijzen worden gedaan op basis van het gehanteerde percentage in Veenendaal-oost.” De koopgrenzen komen daardoor per 1 januari 2023 met een indexatie van 2,5 procent uit op maximaal 255.750 euro voor appartementen, 281.400 voor tussenwoningen en 291.650 euro voor hoekwoningen. ,,Zo zorgen we er in Veenendaal voor dat iedereen kan wonen in een woning die past bij zijn of haar inkomen en situatie”, aldus het college.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 3 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 8 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 11 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 23 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' 2 feb, 16:58
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV 2 feb, 16:36
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46