Afbeelding
Pixabay

Wachten op Energietoeslag 2023

19 januari 2023 om 09:05 Politiek

VEENENDAAL De SP heeft zeshonderd mensen geholpen met het uitzoeken of zij recht hebben op energietoeslag. En met tientallen mensen helpt zij ook de aanvraag hiervoor in te dienen. De partij is benieuwd hoe de ervaringen in Veenendaal zijn en hoe het voor dit jaar zal gaan. Zij ziet in omliggende gemeenten dat er al extra geld beschikbaar is gesteld.

Door Peter Kuijpers

Wethouder Engbert Stroobosscher heeft aangegeven wel een evaluatie te laten doen over de verstrekte energietoeslag over 2022, maar houdt er rekening mee dat niet alle informatie voor de gemeente beschikbaar zal zijn. Hij kan niet achter de voordeur bij mensen kijken. Hierna wil Veenendaal kijken hoe zij verder gaat. De gemeente heeft de huishoudens die hier recht op hebben nog niet de vijfhonderd euro verstrekt die eigenlijk voor 2023 is uitgetrokken. ,,Wij hebben van het Rijk nu 1,887 miljoen euro ontvangen voor het eerste deel van de energietoeslag 2023. Dit geld is al beschikbaar gesteld eind 2022 en mochten we ook toen alvast uitkeren’’, aldus wethouder Marco Verloop.

VERRAST ‘Daarnaast krijgen gemeenten de mogelijkheid om 500 miljoen euro van de 1,4 miljard energietoelage voor 2023 al in 2022 uit te keren om zo versneld een tegemoetkoming van 500 euro in verband met de gestegen energielasten aan huishoudens met een laag inkomen te kunnen uitkeren’, liet het rijk weten. Veenendaal koos echter met voortschrijdend inzicht dat nog niet te doen. ,,Dat kwam omdat het Rijk had besloten voor de maanden november en december twee maal 190 euro te vertrekken. Dat heeft ons ertoe gebracht om niet de plus 500 euro te doen’’, aldus wethouder Stroobosscher. Het verrast hem wel dat het kabinet pas in juli gaat beslissen over de energietoeslag van 800 euro en onder welke voorwaarden zij die wil gaan verstrekken.

Veenendaal heeft al wel de 1300 euro over 2022 beschikbaar gesteld, waarbij de SP mensen heeft geholpen te kijken of zij hiervoor in aanmerking kwamen. Stroobosscher heeft aangegeven nu te willen wachten tot meer duidelijk is over de overige energietoelage, voordat de gemeente de nieuwe pot met geld gaat verdelen. De SP concludeert hieruit dat het nog enige maanden zal duren voordat de volgende uitbetaling komt van de energietoeslag. Stroobosscher is nog in overleg over de toelage van vijfhonderd euro die Veenendaal al wel op haar rekening heeft staan. En hij wil nog wachten op wat het Rijk zal beslissen na het instellen van het energieplafond, het hogere minimumloon en zorg-, huurtoeslag over de aanvullende 800 euro. De energietoeslag over 2022 is nog aan te vragen tot en met 31 januari 2023.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie