Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Evaluatie GGiD kost Veenendaal duizenden euro’s

18 december 2022 om 14:35 Politiek

VEENENDAAL De GGD regio Utrecht (GGDrU) wil laten onderzoeken hoe het mis kon gaan bij het ontwikkelen van het Digitaal Dossier Jeugd Gezondheid (GGiD). Zij kwam met de leverancier niet tot een nieuw product, maar dit kostte haar wel 4,9 miljoen euro. Veenendaal moet hieraan zo’n 275.000 euro meebetalen.

,,Het bestuur van GGD regio Utrecht heeft samen met de besturen van GGD Hollands Noorden en GGD Twente het moeilijke, maar helaas noodzakelijke, besluit genomen om de samenwerking met de leverancier te beëindigen. Het bestuur hecht, net als de raden van onze gemeenten, veel waarde aan het evalueren van het proces om hier lessen uit te kunnen leren en deze te kunnen benutten voor de nodige vervolgstappen”, laat de GGD weten. Zij wil daarbij de mogelijkheid meenemen om specifieke evaluatiepunten voor de eigen regio op te nemen in dit onderzoek. De uitkomst wil zij gebruiken voor een nieuwe aanbesteding

EVALUATIE Wethouder Martijn Beek van Veenendaal heeft hiermee ingestemd: ,,We willen met de drie regio’s die eerder aan het ontwikkelen van een eigen systeem werkten een evaluatie doen waar het mis ging. Hiervoor draagt Veenendaal vijfduizend euro bij om met een externe partij daar goed naar te kijken. Totdat de evaluatie gereed is willen we ook geen onomkeerbare besluiten nemen.’’ Toch moet de GGD wel een digitaal kinddossier hebben om informatie veilig te kunnen delen. Zij gaat voorlopig door met het huidige systeem waarmee zij voldoet aan de wettelijke verplichtingen en zodat het werk van de jeugdgezondheidszorgprofessional door kan gaan.

Het nieuwe systeem wil zij niet langer zelf ontwikkelen, maar met een externe deskundige projectleider gaan kopen. ,,De eenmalige bijdrage voor de aanbesteding van een nieuw digitaal dossier bedragen voor Veenendaal circa 33.561 euro. De eenmalige kosten voor een gezamenlijke evaluatie door een externe partij bedragen voor Veenendaal 5035 euro. Een totaal bedrag van 38.569 euro wordt door de GGDrU verwerkt in 2023. Deze bedragen worden ingeschat als realistische ramingen, maar zijn nog niet definitief. De kosten voor de juridische afwikkeling van het GGiD en ondersteuning daarbij zijn nog niet bekend”, aldus burgemeester en wethouders.

AFSCHRIJVEN ,,Voor het nieuwe systeem denkt de GGD aan vijf ton totaal wat de 25 gemeenten gezamenlijk moet bijdragen. Hiervoor krijgt de raad nog een begrotingswijziging van de GGD, zodat zij deze kosten duidelijk inzichtelijk kan maken. We hebben tevens de kostenverdeling van het GGiD nog eens bevestigd, zo’n 275.000 euro voor Veenendaal. Wij willen dit bedrag in één keer afschrijven in 2022. En er zijn nieuwe afspraken gemaakt voor de aanbesteding voor een nieuw programma. Hiervoor wil de GGD regio Utrecht zoeken naar een bestaand systeem en bijvoorbeeld kijken wat de stad Utrecht gebruikt’’, besluit Beek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie