Afbeelding
www.pixabay.com

Veenendaal vraagt advies over studietoeslag

27 november 2022 om 20:03 Politiek

VEENENDAAL Een extra inkomen naast de studiefinanciering voor jongeren die wegens ziekte of een medisch gebrek naast hun studie niet kunnen werken. Begin dit jaar veranderde de regeling en is er niet langer een bijstand voor beschikbaar. Veenendaal kijkt nu dit opnieuw te verstrekken als studietoeslag.

Door Peter Kuijpers

,,De studietoeslag was vastgelegd in een verordening, maar door een wijziging in de Participatiewet is deze 1 april dit jaar komen te vervallen. Wij hebben nu het beleidsvoornemen dit in een Studietoeslag gemeente Veenendaal op te nemen. Dit geldt dan alleen voor jongeren ingeschreven in de gemeente die hun studie niet met een bijbaan kunnen combineren. Dit kan bijvoorbeeld door een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychisch. Wanneer zij ook geen Wajong-uitkering ontvangen kunnen ze in aanmerking komen voor een studietoeslag’’, legt wethouder Engbert Stroobosscher uit.

VERGOEDING De regeling Studietoeslag gemeente Veenendaal is bedoeld voor jongeren met een fysieke en/of psychische beperking door een ziekte of medisch gebrek die voldoende ernstig is dat zij binnen een jaar niet in staat zijn van het verdienen van inkomsten naast de studie. Daarnaast moeten de jongeren wel studiefinanciering ontvangen en geen recht hebben op een Wajong uitkering. De wethouder geeft aan dat er al een toeslag mogelijk is voor jongeren die nog op school zitten vanuit de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en schoolkosten. ,,Dit begint vanaf 15 jaar met 90,81 euro per maand. Het is verder gekoppeld aan de studiefinancieringsregels en vanaf 21 jaar is de toeslag daarmee opgelopen tot 302,79 euro per maand.’’

Voor sommigen is de regeling nog onbekend. ,,We zien in Veenendaal een toename in het gebruik van deze regeling en er is gevraagd dit meer kenbaar te maken.’’ De Studietoeslag gemeente Veenendaal zal in ieder geval geen bijstand meer zijn, waardoor een vermogenstoets en gezinssamenstelling ook niet meer van invloed zijn op het krijgen hiervan. Veenendaal wil de belasting van een medisch onderzoek voor de aanvrager beperkt houden door dit eenmalig te doen of gebruik te maken van reeds beschikbare rapportages. De gemeente zal een nieuw medisch advies kunnen vragen, wanneer er zicht is op verbetering en iemand toch zou kunnen werken naast de studie.

TERUGWERKENDE KRACHT ,,Alvorens het besluit definitief te nemen laten we ook eerst de Cliëntenraad Werk en Inkomen De Vallei, Jeugdbelang Veenendaal en de Jongerenraad naar dit beleidsvoornemen kijken,’’ besluit Strooboscher. Wanneer vanuit de adviezen geen grote belemmeringen naar voren komen, denkt het college eraan de regeling met ingang van 1 april 2022 in te laten gaan. Wanneer dit gebeurt krijgen jongeren die in aanmerking komen met terugwerkende kracht in één keer de studietoeslag uitgekeerd vanaf deze datum. Bij een tijdelijke baan, zoals vakantiewerk zou de studietoeslag voor die periode vervallen. Het college moet nog een definitief besluit nemen nadat alle reacties van de adviesraden binnen zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie