De Freule Lauta van Aysma-flat aan de Kerkewijk.
De Freule Lauta van Aysma-flat aan de Kerkewijk. (Archieffoto 2017, Aart Aalbers)

Afsluitende rapportage Freule-zaak

26 april 2022 om 10:02 Politiek

VEENENDAAL Het college wil het miljoenenverlies bij de Freule-zaak nu afronden en heeft de raad een informatiebrief overlegd als afsluitende rapportage. De nog lopende zaken van enkele aansprakelijkheidsstellingen willen burgemeester en wethouders zelf afwikkelen. Veenendaal verloor destijds bijna 6,5 miljoen euro in de Freule-zaak.

door Peter Kuijpers

De gemeenteraad besloot in 1980 borg te staan voor een lening van de bouw van 73 bejaardenflats op de hoek van de Kerkewijk met de Industrielaan, een gebruikelijke lening voor die tijd ten behoeve van de volkshuisvesting. Daarnaast stond het Rijk ook borg. De huurwoningen gingen in 1994 over naar ‘Stichting Freule Lauta van Aysma’ en de gemeente besloot de borgtocht voor het geleende bedrag om te zetten naar deze stichting. Het Rijk stopte in de loop van 2000 haar borgstelling en kocht dit eenmalig af. De stichting had tevens een vervangende financiering en daarmee tijdelijk geld te besteden. Met behulp van twee adviseurs heeft zij toen meegewerkt aan het investeren van de gelden in een dubieus project in het buitenland.

AANGIFTE De ING Bank gaf een onvoorwaardelijke bankgarantie af aan de buitenlandse investeringsmaatschappij en deze eigende zich via de rechter in mei 2002 het geld toe. Ook de ING Bank eigende zich het geld toe dat de stichting bij hen op de bankrekeningen had staan. Om deze reden had de stichting toen geen financiële middelen meer om de lening voor de woningen af te lossen. De gemeente is in datzelfde najaar aangesproken te betalen, omdat zij borg stond. Veenendaal heeft in 2003 aangifte gedaan van vermoedelijke strafbare feiten, waaronder oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte. De gemeente had een gedelegeerd bestuurder aangesteld voor de dagelijkse zaken bij de stichting, welke vervolgens in 2010 is opgeheven.

BANKGARANTIE De oud-secretaris is uiteindelijk niet aansprakelijk gesteld, maar de oud-voorzitter wel en tevens de oud-penningmeester. Ook een adviseur van de stichting en van de aan hem gelieerde vennootschap is aansprakelijk gesteld. Aan deze personen is voor miljoenen aan schadevergoeding opgelegd, te betalen aan de gemeente. Veenendaal had tevens een zaak aangespannen tegen de ING Bank over de bankgarantie. Deze was volgens de rechtbank onbevoegd verstrekt en derhalve nietig. De gemeente heeft met de bank een schikking bereikt over de schade, die onder geheimhouding valt. Gemeente Veenendaal heeft de Freuleflat, waarvan zij toen eigenaar was, verkocht zodat de bewoners in hun woningen konden blijven.

6,5 MILJOEN De verkoop van de huurwoningen leverde iets meer dan zes miljoen op, dat samen met de ruim zeven miljoen aan schikkingen en beslagleggingen het verlies van bijna twintig miljoen op ongeveer 6,5 miljoen euro bracht. Gemeente Veenendaal verwacht dat dit slechts gering zal verminderen met de lopende beslagleggingen waarmee zij nog geld kan verhalen. De financiële tegenvaller is al eerder verwerkt in de gemeentelijke boekhouding en zal geen invloed meer hebben op de huidige financiële middelen van de gemeente. In verband met de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen houdt de gemeente een deel van deze financiën geheim. Het college beschouwt deze afsluitende rapportage voor de raad als een afronding van de Freule-zaak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie