Suzanne Vorstenbosch en Tilmann van de Loo nemen items op voor het SP-filmpje.
Suzanne Vorstenbosch en Tilmann van de Loo nemen items op voor het SP-filmpje. Martin Brink

SP vraagt aandacht via filmpje: ‘Laten zien wat we belangrijk vinden’

16 januari 2022 om 07:40 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL ,,Op deze manier willen we laten zien wat we belangrijk vinden en in ons verkiezingsprogramma aan bod komen. Dat doen we in een filmpje op onze site omdat we denken dat ook straks heel veel digitaal moet gaan.” Tilmann van de Loo staat samen met Suzanne Vorstenbosch, beiden leden van de Socialistische Partij Veenendaal, op deze koude dinsdagochtend voor de ingang van de Joodse Begraafplaats aan de Parallelweg. Suzanne maakt er met haar smartphone korte video-opnamen. Tilmann vertelt er iets bij.

door Martin Brink

,,Het wil niet zeggen dat alles wat we zeggen in de film zullen komen, maar we nemen genoeg op. Er wordt natuurlijk in geknipt.” Waarom dan de Joodse Begraafplaats? Tilmann van de Loo daarover: ,,Ik woon hiernaast en dit is een mooi voorbeeld hoe een monument gered kan worden. In de raad is het ter sprake gekomen. Maar eigenlijk is het een schande hoe de gemeente met monumenten omspringt, hoe het dus zover is gekomen.”  

Er zijn veel meer highlights waar de SP aandacht voor wil vragen. ,,We gaan zo opnamen maken in de wijk Het Ambacht. Daar worden nieuwe huizen gebouwd. Wij pleiten er natuurlijk voor dat daar ook betaalbare huurwoningen komen.”

BARRICADEN Het is een speerpunt van de partij want overal waar nieuwe huizen worden gebouwd of gerenoveerd, klimt de SP op de barricaden om er iets over te zeggen en altijd om te pleiten voor betaalbare huren. In zuid bijvoorbeeld gaat in de komende jaren erg veel gebeuren, te beginnen met de sloop van woningen aan de Mr. Heemskerkstraat. ,,We kunnen ons goed voorstellen dat het ingrijpend is voor veel bewoners. Vooral zij die er al heel lang wonen. We hadden liever gezien dat verhuurder Patrimonium er voor had gekozen om een aantal woonblokken te laten staan.”

KUNST Deze dag gaat de trip ook naar het kunstwerk aan het begin van de Middellaan: de twee grote keien met op elk een klein mensfiguur. Het staat symbool voor een ander speerpunt van de partij. ,,Wij vinden dat de gemeente slecht omgaat met haar kunstwerken. Kijk er eens goed naar: het ziet er toch niet uit.”

,,En hoe de gemeente is omgegaan met het kunstwerk naast Theater Lampegiet. Gewoon geen onderhoud meer aan plegen en dan zeggen: het is te duur om het op te knappen. Dat kan natuurlijk niet. De kunstenaar koos er uiteindelijk om om ‘m te laten slopen. Het was alles of niets.”

OPENBAAR GROEN Tilmann heeft daarbij meteen een ander belangrijk punt te pakken waar de SP aandacht voor wil vragen: het bijhouden van het openbaar groen. Het kunstwerk aan de Middellaan is weliswaar omgeven door omhoog klimmend gewas maar volgens Tilmann is van onderhoud weinig sprake. Zoals op veel plekken in Veenendaal trouwens.

Ook de andere SP Veenendaal-prominenten Sietse van der Bij en Jan Breur gaan op pad om bij onderwerpen ‘in de praktijk’ stil te staan. Wanneer het filmpje op de site van de SP Veenendaal te zien zal zijn, is nog niet bekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie