Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Meer hectare voor bedrijven in Veenendaal

7 november 2021 om 13:13 Politiek

VEENENDAAL De gemeente heeft meer ruimte nodig voor ondernemers op de bedrijventerreinen. Niet alleen voor nieuwe werkgelegenheid, maar ook voor verhuizingen en mogelijkheden om te kunnen verduurzamen. Hiervoor moet Veenendaal binnenkort een Visie Bedrijventerreinen 2021-2040 vaststellen.

Door Peter Kuijpers

,,We kennen in Veenendaal bijna 32.000 arbeidsplaatsen en iets meer dan de helft zijn te vinden op de bedrijventerreinen. Veel ruimte hebben we niet, dus we willen in de transformatie onder andere gaan kijken naar de arbeidsintensieve bedrijvigheid’’, legt wethouder Dylan Lochtenberg uit. De gemeente stelt in haar nieuwe visie dat voor iedere woning een arbeidsplaats in Veenendaal moet zijn. Niet alleen is dan het behoud van de werklocaties nodig, maar tevens een uitbreiding. Dit kan op arbeids- en kennisintensieve bedrijvigheid. Bijvoorbeeld ICT-bedrijven hebben veelmedewerkers op betrekkelijk weinig vierkante meters. Veenendaal zou zijn ICT-Techcampus verder kunnen ontwikkelen en versterken in een thematisch cluster.

DUURZAAM Het aanpassen van het ruimtegebruik kan hand in hand met de noodzaak om te verduurzamen. Met meer groen en water krijg je een gezonde, groene werkomgeving met minder hittestress en wateroverlast. Nog meer bedrijfsdaken kunnen zonnepanelen krijgen en door een betere regulering van parkeren bij elkaars parkeerterrein blijft er ruimte voor groen. Veenendaal wil in haar nieuwe visie hierin optrekken met zowel de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) als de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht. ,,We zetten in op een duurzame en circulair ingerichte bedrijventerreinen met klimaatadaptatie. De uitdaging blijft wel te werken binnen de kaders van de provincie’’, vervolgt de wethouder.

SCHUIFRUIMTE Met name de leegstand speelt dan een rol, want deze is maar 6,05 procent. ,,En je hebt wel voldoende schuifruimte nodig binnen de gemeentegrenzen. Dit is nu erg laag.’’ Daarom blijft Veenendaal met de provincie in gesprek over onder andere de kantoorruimte, welke past in de arbeidsintensieve bedrijvigheid. Op korte termijn heeft de gemeente minimaal twintig hectare nodig om bestaande bedrijven te behouden. De BOV kan in samenwerking met vastgoedeigenaren zorgdragen voor het opsplitsen van grote kantoorpanden naar flexibelere, kleinere kantoorruimten. Wanneer de raad de visie heeft vastgesteld, kan de gemeente met de ondernemers werken aan een gezond, duurzaam en veilig Veenendaal, ook op de bedrijventerreinen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie