Afbeelding
Archief BDUmedia

College ziet niets in opvang vluchtelingen in leegstaande winkelpanden

2 oktober 2021 om 16:13 Maatschappelijk

VEENENDAAL Het college van burgemeester en wethouders ziet weinig mogelijkheden om leegstaande winkel- en bedrijfspanden te gebruiken voor het opvangen van vluchtelingen. De lokale CDA had gezien dat diverse bedrijfspanden leeg staan. Zij dachten eraan deze kleine panden in het centrum alsook op de bedrijventerreinen en sommige kantoorpanden in te kunnen zetten. Dit ingegeven door de plotselinge vluchtelingenstroom uit Afghanistan.

Het kabinet riep toen gemeenten op te kijken naar noodopvanglocaties en een uitbreiding van asielzoekerscentra. Het college heeft het CDA laten weten dat de opgemerkte panden over het algemeen niet geschikt zijn voor het opvangen van asielzoekers, zeker als het voor een wat langere periode zou zijn. Veel panden in het centrum zijn namelijk klein, hebben geen aparte kamers en er zijn nagenoeg geen voorzieningen zoals toiletten, douches en keukens. Of een buitenruimte, waardoor mensen zich in de openbare ruimte zullen ophouden. En ditzelfde geldt voor de panden op de bedrijventerreinen.

De tijdelijke opvang van Afghaanse vluchtelingen is op enkele grote locaties in Nederland gerealiseerd. Veenendaal zal volgens het college vaart maken met de huisvesting van statushouders. En daarmee voldoen aan de oproep van het kabinet om op deze wijze capaciteit vrij te maken in de reguliere COA centra. Enkele vluchtelingen uit Afghanistan hebben al een verblijfspas gekregen en een groot deel van deze groep zal snel een status gaan krijgen en definitief in Nederland mogen blijven. Veenendaal focust zich in het overleg met het COA en Stichting Vluchtelingenwerk op de huisvesting van de statushouders die aan de gemeente zijn toegewezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie