Afbeelding
Archief BDUmedia

Flinke stijging afvalstoffenheffing in Veenendaal verwacht

10 september 2021 om 10:16 Politiek

VEENENDAAL De kosten voor ons afval blijven ook op het gemeentehuis een terugkerende discussie. Verschillende politieke partijen zetten nog steeds vraagtekens bij het diftar systeem, waarbij per keer ophalen van het restafval een rekening volgt. Het college vraagt de raad dit tot en met 2025 nog vast te houden. Maar heeft vanzelfsprekend wel aandacht voor het zo laag mogelijk houden van de kosten voor de huishoudens. Ondanks dat er aandacht blijft voor het verlagen van de kosten in het Beleidsplan huishoudelijk afval is nu wel de verwachting dat de afvalstoffenheffing van 3,71 euro in 2022 tot 6,51 euro in 2025 zal stijgen.

De gemeente wil in 2050 al het afval kunnen hergebruiken, honderd procent circulair, met maximaal honderd kilogram restafval per inwoner. Wethouder Marco Verloop geeft aan dat hier een belangrijke verantwoordelijkheid ligt bij het koopgedrag van de inwoners. ,,Denk na over de producten en het verpakkingsmateriaal en of dit te scheiden is.” 

Veenendaal wil minimaal 75 procent van het afval gescheiden hebben in 2025, waarbij 65 procent geschikt is voor hergebruik. Nu betekent dit dat ieder huishouden zelf goed moet scheiden en juist moet aanbieden. Yvonne Bottema van de VVD ziet momenteel tevreden inwoners, maar dat er verbetering mogelijk is. Wel wil zij dat de gemeente nascheiding beter gaat onderzoeken. Zelf is zij voornemens een werkbezoek te organiseren bij een nascheidingsorganisatie om aan te tonen dat ook achteraf scheiden goed kan.

Wethouder Verloop laat echter weten dat in het voorstel dat het college bij de raad inbrengt nascheiden momenteel 33 euro per eenheid extra gaat kosten. Wel blijft Veenendaal wat hem betreft en ook op verzoek van de politieke partijen constant kijken naar de kosten. Wat Roelof Mulder van de de ChristenUnie betreft zou dit tevens een beleidsdoel moeten zijn voor de gemeente. 

Youssef Boutachekourt van D66 vindt dat er verder een gedragsverandering moet komen bij het scheiden van etensresten. Verloop geeft aan dat de gemeente hier al meer over communiceert: dat er afvalkliko’s zijn voor groente-, fruit-, tuinafval en etensresten. Ook het verwerken van luiers en incontinentiemateriaal dat Eric Enzlin van het CDA aanhaalt dat Kees Oskam van GroenLinks onderschrijft, kan beter en zou uit het restafval moeten. Hiervoor kijkt Veenendaal met de AVU naar de capaciteit om dit anders te verwerken.

Vooral de scheiding in huis is nu belangrijk, meent ook Seyda Kuzey van DENK. ,,Want met een hogere kwaliteit van afval zijn de doelen beter haalbaar.” Lokaal Veenendaal en de SP hebben nog extra aandacht voor het zwerfafval gevraagd, waar de gemeente met een aanvullend plan zal komen. Dit moet verstopte prullenbakken, rommel ernaast en andere overlast in Veenendaal voorkomen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie