Afbeelding
Column door Jurgen Hillaert

Doe maar in de kliko

29 augustus 2021 om 15:57 Algemeen

Waarom afval produceren als het toch wordt weggegooid ? Eén reden kan zijn, dat je de Veense economie wilt stimuleren. Al ruim zestig jaar is Veenendaal de trotse bakermat van de KLIKO-afvalcontainer. Ontstaan uit een samenwerking van de KLInkenberg-machinefabriek uit Wormerveer en de firma KOster & Van Batenburg uit Alkmaar. En naar goed Nederlands gebruik gaat je product dan KLIKO heten. Veenendaal was in 1979 één van de eerste gemeenten die startten met het gebruik van deze kliko-minicontainers voor huishoudens. Daarvoor sierden zinken emmers en plastic zakken de straten.

Afval en afkortingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo zamelt de ACV-groep (AfvalCombinatie de Vallei) in de bruine GFT+E-containers Groente, Fruit, Tuinafval én Etensresten in. In de PMD-bak mogen Plastic én Metalen Verpakkingen + Drinkpakken. Géén piepschuim, koffiecupjes (!) of slagroombussen waarschuwt de site nadrukkelijk. Theezakjes, kaaskorsten en kauwgom ook liever niet las ik elders. Het loont om afval te scheiden en zo min mogelijk restafval te produceren. Was het niet om het milieu, dan zeker om uw portemonnee. Voor het legen van een 140-liter-container betaalt u namelijk € 4,99 en voor een grote 240-liter-kliko zelfs € 8,49 per keer!

Voor een circulaire economie werkt het om in kringetjes te denken. Zo wordt afval weer een grondstof voor nieuwe producten. Het hele wegwerpmaatschappij-idee mag dus anno 2021 wel eens de prullenbak in. Dat geldt ook voor deze krant als u hem uitgelezen heeft. En die mag zowel onderin de bruine bak - om het uitloopvocht een beetje te absorberen - als in de papierbak. Maar misschien wilt u hem ook wel bewaren. Want het is bijna de laatste Rijnpost die door DPG (De PersGroep) wordt uitgegeven. Over twee weken ‘dezelfde wijn’ in nieuwe zakken. Dan verzorgt door Koninklijke BDU.

Reageren? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie