Afbeelding
Adobe Stock

Subsidie voor isoleren van koopwoningen in Veenendaal

16 april 2024 om 07:41 Politiek

VEENENDAAL Inwoners met een slecht geïsoleerde koopwoning, met een WOZ-waarde onder de NHG-grens, komen wellicht in aanmerking voor een bijdrage van de gemeente om hier iets aan te doen. Veenendaal heeft uit het landelijke isolatieprogramma geld gekregen voor een Lokale Aanpak Isolatie. Afhankelijk van de huidige type isolatie en inkomen kunnen woningeigenaren 1185 tot 4000 euro subsidie ontvangen van de gemeente.

door Peter Kuijpers

,,Om in 2050 energieneutraal te zijn, zullen we nu maatregelen moeten nemen. Eén van deze maatregelen is het besparen van energie. Want alle energie die we besparen hoeft niet meer duurzaam opgewekt te worden. De Rijksoverheid heeft daarom het Nationale Isolatie Programma opgestart. En aan gemeenten een specifieke uitkering beschikbaar gesteld voor de Lokale Isolatie Aanpak. De uitkering richt zich op eigenaar-bewoners van woningen waarbij, op basis van het Energielabel en de WOZ-waarde, de verwachting is dat een relatief groot deel van hun inkomen wordt besteed aan energiekosten”, aldus burgemeester en wethouders.

Om in 2050 energieneutraal te zijn, zullen we nu maatregelen moeten nemen

VOORWAARDEN

Zij verwachten dat deze groep door het treffen van isolatiemaatregelen een grote energiebesparing zal hebben. ,,De subsidie, die aangevraagd kan worden op grond van de regeling, is voor koopwoningen met een energielabel D, E, F of G of met een onbekend label, die ten minste twee slecht geïsoleerde bouwdelen bevatten. En een WOZ-waarde onder de NHG-grens, gebaseerd op 2023.” 

Dit komt uit op een waarde tot maximaal 429.300 euro. De slechte isolatie in de bouwdelen zijn bijvoorbeeld geen of matige isolatie bij het dak, geen spouwmuurisolatie in de gevel, geen of slechte vloerisolatie, enkel, oud dubbelglas of HR glas.

Het isoleren mogen de Veenendalers ook zelf gaan doen, mits zij tijdens en na het uitvoeren van de maatregelen foto’s maken

GEEN SCHUIM

Veenendaal kijkt daarbij naar de RD-waarde voor isolatiemateriaal of U-waarde bij isolatieglas, zoals in de landelijke ISDE-subsidie zijn vermeld. Zij wil echter geen gespoten isolatieschuimen (PUR) subsidiëren en eigenaren moeten de gemeentelijke bijdrage aanvragen voor de werkzaamheden. Daarna hebben zij 12 maanden de tijd om deze uit te laten voeren. Het isoleren mogen de Veenendalers ook zelf gaan doen, mits zij tijdens en na het uitvoeren van de maatregelen foto’s maken. De eigen uren krijgen zij niet vergoed. Het Duurzaam Bouwloket heeft de verdere voorwaarden waaraan een eigen gekozen isolatiebedrijf moet voldoen om een bijdrage ontvangen.

DOELGROEPEN

,,Met deze subsidieregeling hebben we de voorwaarden gesteld, om het geld dat we van het rijk krijgen, voor dit doel te kunnen inzetten’’, legt wethouder Dylan Lochtenberg uit. Veenendaal heeft bij deze lokale aanpak reeds actief de doelgroep benaderd die ook een inkomen heeft tot maximaal 150 procent van het Wettelijk Minimum Inkomen. ,,Deze Doelgroep A hebben we als gemeente persoonlijk een brief gestuurd en we ondersteunen het aanvragen. Hierna krijgen inwoners uit Doelgroep B informatie voor welke subsidie zij in aanmerking komen.’’ De woning mag ook tot een WOZ van 429.300 euro waard zijn, maar de eigenaren mogen wel meer verdienen.

Het minimaal aan te vragen subsidiebedrag is 1000 euro, inclusief BTW

BIJDRAGEN

De eerste Doelgroep A kan maximaal 4000 euro subsidie ontvangen voor één energiebesparende maatregel. Voor de eigenaar-bewoners die een hoger inkomen hebben, Doelgroep B, is er een maximumbijdrage van 1185 euro per woning. ,,Het minimaal aan te vragen subsidiebedrag is 1000 euro, inclusief BTW”, stelt de gemeente als voorwaarde. 

Totaal heeft Veenendaal 935.234 euro ontvangen van het rijk om mensen met slecht geïsoleerde koopwoningen dat duwtje in de rug te geven om deze duurzamer te maken. En daarna te kunnen profiteren van lagere energiekosten. Meer informatie is te lezen op: www.duurzaambouwloket.nl.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie