Corry Van Rhee-Oud Ammerveld is sinds kort waarnemend burgemeester van Rhenen.
Corry Van Rhee-Oud Ammerveld is sinds kort waarnemend burgemeester van Rhenen. Jan van den Brink

In gesprek met waarnemend burgemeester van Rhenen, Corry van Rhee: ‘Ik wil dicht bij de mensen staan’

28 maart 2024 om 07:23 Politiek Tips van de redactie

RHENEN ,,Ik wil dicht bij de mensen staan en voor iedereen benaderbaar zijn. Daar hoort bij dat je geen afstand schept. Dus wat mij betreft geen ‘u’ maar juist ‘je’.” Corry van Rhee-van Ammerveld, sinds enkele weken de waarnemend burgemeester van Rhenen, zet direct de toon bij de start van het interview. Een gesprek met een gedreven vrouw die al enkele malen bij bij verschillende gemeenten als ‘waarnemer’ is ingevallen.

door Sander van Opstal

Onlangs heeft de Rhenense bevolking op hartelijke wijze afscheid genomen van aftredend burgemeester Hans van der Pas. Iedereen gunt het hem dat hij terugkeert naar zijn ‘roots’, terug naar Noord-Brabant, om daar burgemeester van Maarheeze te worden.

WENSEN

Omdat een benoemingsprocedure doorgaans zo’n negen maanden in beslag neemt, heeft de Utrechtse Commissaris van de Koning, Hans Oosters, besloten om een waarnemend burgemeester te benoemen. Hij sprak met een delegatie van de gemeenteraad om hun wensen te horen.

Deze afvaardiging bleek van harte in te kunnen stemmen met de door de Commissaris van de Koning voorgedragen waarnemend burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld.  

Ze is inmiddels beëdigd en op 12 februari als waarnemer in Rhenen gestart. Burgemeester C. Van Rhee-Oud Ammerveld was eerder op meerdere plaatsen waarnemend burgemeester, namelijk in Beuningen, Druten, Scherpenzeel en de gemeente West Maas en Waal. Daarvoor was zij wethouder namens de PvdA in Tiel. 

LOVENDE WOORDEN

Burgemeester Van Rhee is getrouwd, woont in Tiel en heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. In de lokale pers van de gemeentes waar ze gewerkt heeft, zijn over haar vooral veel lovende woorden te vinden.

 Corry stond altijd dicht bij de inwoners en ze investeerde heel veel in contacten met mensen.’ En: ‘een super verbindend persoon en een zeer prettige collega’. ‘Corry luistert echt naar iedereen én zorgt dan dat er weer geluisterd wordt naar elkaar.’

Ook op een andere manier blijkt dat ze veel aandacht voor ieder mens wil hebben. Ze vertelt daarover in het gesprek met deze krant: ,,Ik ben een serie kennismakingsgesprekken met alle afzonderlijke raadsleden gestart, want ik wil ze allemaal goed leren kennen”.

Hoe ben je ertoe gekomen om waarnemend burgemeester te worden? 

,,Het was zeker niet mijn ambitie om burgemeester te worden. Na het wethouderschap van Tiel heb ik aangegeven voor allerlei functies beschikbaar te zijn, waaronder organisatieadvies, maar ook waarnemend burgemeester. En het bleek dus het waarnemend burgemeesterschap te worden. Het kwam op mijn pad. Zo kijk ik nu ook naar de toekomst: ik heb volop energie, kijk er naar uit om in en voor Rhenen te kunnen werken, en ben benieuwd wat ik hierna mag gaan doen.”

Wat vind je boeiend aan je werk? 

,,De contacten met de mensen! Als burgemeester kom je op heel veel plaatsen en ontmoet je mensen uit alle lagen van de bevolking. Dat vind ik erg stimulerend maar ook noodzakelijk om je werk goed te kunnen doen.”

Ga je solliciteren naar de plek van ‘vaste’ burgemeester van Rhenen? 

,,Nee, ik ga zeker niet solliciteren op de functie van ‘vaste’ burgemeester van Rhenen. Dat heeft allerlei redenen, maar de belangrijkste is dat een permanente baan als burgemeester nu niet mijn ambitie is. Daarnaast wil ik niet verhuizen, terwijl het een verplichting is dat de burgemeester in haar gemeente woont. Ook kan je slechts tot je zeventigste burgemeester zijn, ik ben 67 dus dat is zeer kort.”

‘RIMPEL OPGELOST’

Inmiddels heeft de raad al vergaderd onder leiding van de waarnemend burgemeester: Willem Oorschot (Rhenens Belang) sprak haar in haar eerste raadsvergadering aan op het onderwerp ICT, kennelijk vergetend dat haar voorganger, Hans van der Pas, al die jaren dit dossier in handen had gehad.
Maar ook deze ‘rimpel’ werd bekwaam en rustig opgelost.

Corry: ,,Ik tref een gemeente aan die ‘op orde’ is, de raad functioneert goed en het gemeentelijk apparaat ook, de financiën zijn op orde en er zijn geen grote problemen. Ik ben een persoon die vanuit een visie wil werken, en die visie op Rhenen is aanwezig, onder andere in de vorm van een solide coalitieakkoord vastgesteld door de gemeenteraad. Vanuit de aard van mijn functie wil ik vooral verbindend optreden, en hoogstens kleine duwtjes geven om de gemeenschappelijke doelen te helpen bereiken. Ook omdat ik hier als waarnemend burgemeester er maar voor een beperkte periode ben.”

Sander van Opstal
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie