Afbeelding
Van Wanrooij Projectontwikkeling

Nieuwbouw op ‘Het Vennehof’, maar eerst moet de vervuilde grond gesaneerd worden

19 maart 2024 om 08:11 Politiek

VEENENDAAL De meerderheid van de lokale politiek kan instemmen met het bestemmingsplan ‘Het Vennehof’. Wel was er nog een discussie over de bodemverontreiniging van de industrielocatie van de voormalige Boxalfabriek. De huidige eigenaar Trivium mag van de gemeente het terrein alleen verkopen voor woningbouw als de saneringsplannen akkoord zijn.

door Peter Kuijpers

Jack Crielaard van de Woon Advies Commissie (WAC) Veenendaal sprak de raad toe over de verontreiniging vanuit de belangen van de woonconsument. De WAC vroeg de gemeente nog geen beslissing te nemen over het bestemmingsplan tot het saneringsplan definitief is. En drong aan op een andere techniek om de, op sommige punten ernstige bodemverontreiniging, op te laten ruimen. Nu is voorgesteld 1 meter grond af te graven en het grondwater tot maximaal 5 meter te zuiveren door de vervuiling eruit te wassen en dit af te voeren. De WAC stelt voor gebruik te maken van bacteriën die samen met gereinigd water in de bodem terugvloeien en de grond blijven zuiveren.

ALTERNATIEF

Dit kan tevens met een alternatief als super radicalen die met het geschoonde water in de bodem de verontreiniging aan blijven pakken. ,,Deze behandeling kan met dezelfde snelheid als wat in het saneringsplan wordt voorgesteld en zal de snelheid van de woningbouw niet in de weg staan. Voordeel: de zuivering werkt door onder de grond en kan zich verder verspreiden”, aldus de WAC. 

Zij gaf de politiek de suggestie om anders nog een aanpassing te maken in het bestemmingsplan. Door een inspanningsverplichting op te nemen om de best mogelijke technieken in te zetten voor de sanering, voor er woningen gaan komen.

VEILIG

De voorgestelde technieken zijn ook in te zetten op de pluim van de verontreiniging over een groter deel dan waar de nieuwe woningen gaan komen. Dit gaf bij de lokale partijen enkele vragen of de nu voorgestelde techniek dan niet voldoende is. Amir Al Itejawi (PvdA) en Kim Faber (GroenLinks) wilde weten of het veilig is om te gaan wonen. Kees Lochtenberg (Lokaal Veenendaal) was benieuwd waarom hier niet eerder over is gesproken en Robin Palma (D66) wilde weten of het wellicht om de kosten zou gaan. Maar dit was volgens de inspreker waarschijnlijk hetzelfde, omdat het wassen goedkoper is om op te zetten maar een hoger energieverbruik heeft.

TECHNIEK

Roelof Mulder van de ChristenUnie wilde weten of dit dan een heel nieuwe innovatieve saneringsmethode is, maar andere landen passen dit al langer met succes toe volgens de WAC. De meeste partijen kunnen zich wel vinden in het bestemmingsplan, maar wilden graag van de wethouder horen hoe het college denkt over de saneringstechniek. Alleen Tilmann van de Loo (SP) bracht daarnaast nog in dat er wel voor 60 procent betaalbare woningen komen, maar de partij had ook liever sociale huurwoningen gezien: ,,Al waren het er maar 5.’’ 

Marc de Jager (SGP) wilde weten of de gemeente het nieuwe groen met de rest in de buurt zal verbinden.

SANERINGSPLAN

Wethouder Engbert Stroobosscher had ook liever de reactie van de WAC eerder gezien, maar kon wel aangegeven dat er een volledige actualisatie was gemaakt van de verontreiniging in de bodem en dat dit onder de huidige bedrijfsgebouwen nog zal plaatsvinden. Er is een uitnodiging van de projectontwikkelaar om te spreken over de manier van saneren. En hij stelt voor dat de WAC haar reactie doorstuurt naar het bevoegd gezag waar het saneringsplan ter inzage ligt, de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). De gemeente heeft in ieder geval gesteld dat er een onherroepelijk saneringsplan moet zijn als voorwaarde om woningen te kunnen gaan bouwen.

VOORWAARDE

Dan zal Veenendaal pas een goedkeuring geven dat de huidige eigenaar Trivium de grond kan verkopen aan Van Wanrooij Projectontwikkeling. De wethouder stelt echter wel dat een goedkeuring op het voorgestelde bestemmingsplan een belangrijk onderdeel is om dit project doorgang te laten vinden. Voor eventuele overige bodemverontreiniging zal de ontwikkelaar een bijdrage doen aan Bodemzorg Nederland. 

Juist door de kosten van de sanering zijn hier geen sociale huurwoningen gevraagd en Veenendaal kijkt bij dergelijke projecten naar mogelijke aansluiting van groen in de wijk. Bij de meerderheid van de raad lijkt daarmee het bestemmingsplan akkoord.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie