Afbeelding
Foto: Getty Images

Een dakrenovatie geeft je huis een enorme oppepper

14 september 2023 om 18:36 Partnercontent

Zeg eens eerlijk: wanneer heb je voor het laatst het dak van je huis kritisch bekeken? De meeste huiseigenaren maken zich niet druk om hun dak totdat er een serieus probleem ontstaat. Stormschade bijvoorbeeld, of een forse lekkage. In zo’n geval wordt er meestal gebruik gemaakt van een dakdekkersbedrijf. Het dak repareren is een klus die maar weinig mensen zelf oppakken omdat op het dak klimmen en daar de nodige herstelwerkzaamheden uitvoeren niet zonder risico is.

Verduurzamen begint bij het dak
Bij ADR Dakwinkel verkopen ze alles wat nodig is om een dak te renoveren. Veel huizen worden voorzien van een nieuw dak als er plannen zijn om het dak te isoleren. Dat scheelt namelijk enorm in de stookkosten. Nu de energieprijzen zo fors zijn gestegen is het zeer lonend om te isoleren. De investering verdien je binnen enkele jaren weer terug doordat je flink kunt bezuinigen op je stookkosten. En als je dan toch bezig bent dan laat je gelijk een mooi groot dakraam plaatsen, een lichtkoepel of een dakkapel. Daardoor kun je je zolder gebruiken als extra slaapkamer, speelkamer voor de kinderen of als werkkamer.

Verschillende soorten dakbedekking
In Nederland zijn dakpannen nog altijd veelgebruikt als dakbedekking. Daarnaast is bitumen populair. Dit materiaal, ook wel dakleer genoemd. Is leverbaar in zowel zwart als wit. Het is relatief goedkoop. Gaat tientallen jaren mee en werkt van zichzelf al isolerend. Wit bitumen weerkaatst het zonlicht waardoor het in de zomer minder warm wordt in huis. Zwart bitumen isoleert warmte, waardoor de warmte in de winter beter in huis wordt vastgehouden. Bitumen wordt meestal toegepast op platte daken. Vooral nieuwe huizen hebben vaak een bitumen dak. De architect kan zich helemaal uitleven in het ontwerp, want het bitumen kan immers in zo ongeveer elke vorm worden aangebracht.

Hoe lang gaat mijn dak mee?
De leeftijd van een dak is afhankelijk van de soort dakbedekking. Een dak met bitumen kan tot wel 60 jaar blijven liggen. Dit is mede afhankelijk van de kwaliteit van het dakleer. Dakpannen gaan soms wel honderd jaar mee. Daar komt bij dat ze per stuk vervangen kunnen worden. Bij andere soorten dakbedekking moet soms een grotere hersteloperatie worden uitgevoerd bij schade aan het dak. Door eens in de paar jaar een dakinspectie te laten uitvoeren kan schade en slijtage snel worden ontdekt en hersteld. Dit bespaart meestal hogere kosten.

Het dak renoveren bij verkoop van de woning
Het kan soms de moeite waard zijn om het dak van je huis te laten renoveren als je verkoopplannen hebt. Veel kopers willen niet direct voor hoge kosten komen te staan. Als je in de brochure kunt vermelden dat het dak recent is gerenoveerd dan is dat voor kopers vaak een groot pluspunt. De kosten voor de dakrenovatie kun je terugverdienen doordat de woning met een nieuw dak meer zal opleveren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie