
Hoe houd je je huis koel tijdens een hittegolf?
14 september 2023 om 18:28 PartnercontentHoe houd je je huis koel tijdens een hittegolf?
Het klimaat in Nederland verandert. Ook al doen we ons best om de opwarming van de aarde te voorkomen, helemaal lukken gaat dat niet. Dat betekent dat het in Nederland warmer wordt. Steeds weer worden er records gebroken. Temperaturen van boven de 35 graden, een bijna hittegolf in september. Dan kan het een hele toer zijn om het binnen een beetje aangenaam te houden. Alles dicht houden is een optie, maar uiteindelijk dringt de warmte toch binnen. En dan is het puffen geblazen. Steeds meer mensen besluiten daarom om airconditioning aan te schaffen. Hiermee kun je je huis koelen in de zomer maar ook verwarmen in de winter. Hiermee kun je besparen op gas, dat duurder is dan stroom.
Laat je adviseren over airco in je woning
Bij bedrijven als NuKoel kun je informatie inwinnen over het aanleggen van airconditioning in je huis. Het systeem werkt met slangen waardoor de lucht wordt aangezogen van buiten en vervolgens gekoeld. In de winter werkt dat uiteraard juist andersom. Mede daarom kiezen steeds meer huishoudens in Nederland ervoor om een systeem voor airconditioning te laten installeren. Enkele decennia geleden was dit nog ondenkbaar. Airco was iets voor de zuidelijke staten in de VS en voor landen in Azië en Afrika waar de temperatuur hoog op kon lopen.
Airco niet langer alleen voor kantoren
Airconditioning werd tot voor kort vrijwel alleen toegepast in kantoren. Daar konden vaak de ramen niet open. Soms kon het fysiek niet, soms was het onwenselijk vanwege de herrie van buiten die dan naar binnen drong waardoor er niet optimaal kon worden gewerkt. Maar nu is airco voor in huis steeds gebruikelijker. Er zijn mensen die een mobiel apparaat plaatsen. Dit is het meest eenvoudig en vraagt geen uitgebreide installatie door een monteur. Je kunt de airco meteen aanzetten en van de voordelen profiteren. Een geïnstalleerd systeem voor airconditioning biedt daarentegen veel meer comfort en je hebt er veel meer profijt van. Het is dus zeker aan te raden om hier een goede keuze in te maken en geen aankopen te doen die achteraf zinloos blijken te zijn geweest.
Hoe ongezond is een airco?
Tegenstanders van airconditioning voeren vaak aan dat je er verkouden van wordt. Dat komt vaak voor bij airco in een touringcar of in een vliegtuig. Sinds corona worden er overigens extra filters gebruikt om de lucht te zuiveren. Als je thuis een airco hebt staat die doorgaans niet de hele dag aan. De kans dat je er ziek van wordt is daarmee een stuk kleiner. Je kunt ’s nachts als de temperatuur daalt immers ook nog steeds gewoon de ramen open zetten om frisse lucht naar binnen te laten stromen. Hiermee laat je de temperatuur in huis dalen. Daardoor hoeft de airco de volgende dag ook minder hard te werken om het klimaat in huis aangenaam te houden.