Afbeelding
Foto door Jakub Zerdzicki via Pexels

Steeds meer woningen worden van een warmtepomp voorzien

22 mei 2023 om 11:11 Partnercontent

Het aantal woningen in Nederland wat over een warmtepomp beschikt neemt steeds verder toe. Mede door het feit dat nieuwbouwwoningen niet meer op het gas worden aangesloten en zodoende standaard van een elektrische warmtepomp worden voorzien. Dat de populariteit van alle verschillende soorten warmtepompen toeneemt is niet gek. Een warmtepomp zorgt voor een efficiënte en duurzame wijze van het verwarmen van de verschillende ruimtes binnen een woning. Combineer de elektrische warmtepomp met een aantal zonnepanelen op het dak van de woning om je huis zo goed als gratis te kunnen verwarmen. Hierbij moet worden opgemerkt dat dat laatste kan veranderen op het moment dat men de salderingsregeling afschaft in Nederland. Mogelijk gebeurt dat vanaf 2026 geleidelijk aan.

Verwarmen en koelen van een woning

Een elektrische warmtepomp wordt in de basis gemonteerd voor het verwarmen van woningen. In het geval van nieuwbouwwoningen sluit men de warmtepomp vrijwel standaard aan op vloerverwarming in huis. Niet alleen zijn huishoudens hiermee af van de bepaald niet stijlvolle radiatoren in hun woning; ook neemt het wooncomfort toe met de vloerverwarming. Een derde voordeel van deze combinatie: het is mogelijk de temperatuur in de zomer een paar graden te laten dalen. Dit doet men door koud water door de leidingen van de vloerverwarming te laten stromen. Een simpele vorm van airconditioning.

Ook airco’s worden vaker geplaatst 

Over airconditioning gesproken, niet alleen de elektrische warmtepompen winnen aan populariteit onder Nederlandse huishoudens. Ook kiezen steeds meer huishoudens voor de montage van een airco in hun woning. Dat valt te verklaren door de steeds warmer wordende Nederlandse zomers. Bij de aanschaf van airconditioning heeft men verschillende opties. Meer informatie over airconditioning vind je online op de website van een aanbieder van airco’s. Verdiep je goed in de verschillende soorten airco’s.

Duurzaamheid een steeds bepalender thema

Huishoudens besteden steeds meer aandacht aan het thema duurzaamheid. Dit doen zij door over te stappen op een elektrische warmtepomp, door het kooktoestel op basis van gas te vervangen voor een model op inductie, enzovoorts. Ook het plaatsen van zonnepanelen op het dak van woningen is populairder geworden. Het toenemende rendement van deze zonnepanelen maakt in combinatie met de sterk opgelopen energieprijzen van de afgelopen winter, dat men een investering in zonnepanelen relatief makkelijk terugverdient. Nadat de zonnepanelen zijn terugverdient wordt uitsluitend nog winst gemaakt. De verwachting is dat de komende jaren de thuisbatterij populairder zal worden, zeker als de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie