Afbeelding
Foto door Markus Spiske via Pexels

Wanneer kies jij voor zonnepanelen op je huis?

30 januari 2024 om 15:32 Partnercontent

Als het aan de overheid ligt dan komen er op zo veel mogelijk daken in Nederland zonnepanelen. Op huizen, scholen, winkels, fabrieken en kantoren. De zon is een vooralsnog onuitputtelijke bron van energie waar we zo veel mogelijk van moeten profiteren. Willen we in de toekomst definitief afscheid nemen van fossiele brandstof in Nederland dan moeten we volop gebruikmaken van alternatieven zoals zonne-energie en windenergie. Daarom is het zeker belangrijk om te overwegen om zonnepanelen op het dak van je huis te laten leggen. Misschien aarzel je nog omdat energiemaatschappijen vandaag de dag geen aantrekkelijke terugleververgoeding meer uitkeren voor stroom die je te veel opwekt. Maar ook dan zijn de panelen nog altijd een goede investering.

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Het rendement van zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Allereerst natuurlijk hoeveel zon het dak ‘vangt’. Een dak op het zuiden is altijd voordeliger dan een dak op het noorden of maar deels op het zuiden. Maar ook als de omstandigheden niet ideaal zijn kan de opbrengst nog zeer acceptabel zijn. Wat ook meespeelt is de kwaliteit van de panelen. Er zit wel degelijk verschil in het rendement. Een installateur kan een berekening maken van het te verwachten rendement. Zo kun je uitrekenen hoelang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend. Ook als je geen vergoeding krijgt voor het terugleveren van stroom kun je na ongeveer 7 jaar volop profiteren van de ‘winst’ van je zonnepanelen. Als je bedenkt dat zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan betekent dat dus een voordeel van minstens 18 jaar gratis stroom.

Waarom nu kiezen voor zonnepanelen?

Het is nu een prima moment om te kiezen voor zonnepanelen in Veenendaal. Dit komt omdat de prijzen flink zijn gedaald. Dit komt onder andere door de teruglopende belangstelling voor zonnepanelen omdat het terugleveren van stroom niet meer zo lucratief is. Hierdoor ben je ook een stuk sneller aan de beurt als je zonnepanelen wilt laten plaatsen. Veel bedrijven hebben volop ruimte in hun agenda. Duurde het voorheen soms wel een half jaar of langer, nu ben je soms al binnen een paar weken aan de beurt. Ook zijn er geen leveringsproblemen meer. Tot een jaar geleden kon het gebeuren dat je zonnepanelen netjes op het dak lagen maar dat je er niets aan had omdat de omvormer op zich liet wachten.

Verduurzaming van je woning loont

Met het plaatsen van zonnepanelen zet je een belangrijke stap naar verduurzaming van je woning. Dat loont zeker de moeite. Naast het plaatsen van zonnepanelen is isolatie ook heel belangrijk. Als je de spouwmuren, het dak en de vloer laat isoleren bespaar je flink op energie. Je kunt dan ook overstappen op een elektrische warmtepomp waardoor je geen of veel minder aardgas gaat gebruiken. Gas is veel duurder dan stroom, en dat levert dus ook een flinke besparing op. En dan is het nog zo dat je woning met zonnepanelen op het dak en goede isolatie een hoger energielabel krijgt. Altijd goed, want daardoor kan je woning als je besluit om deze te verkopen een flink stuk meer opleveren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie