Sculptuur Stille Strijd op het Museumplein in Amsterdam
Sculptuur Stille Strijd op het Museumplein in Amsterdam ANP/Remko de Waal

Kolossaal kunstwerk Stille Strijd in Veenendaal doorbreekt taboe op zelfdoding onder jongeren

18 oktober 2023 om 18:32 Overig Deel je nieuws

Vanaf 30 oktober is het kunstproject Stille Strijd van het Power of Art House te zien op het Kees Stipplein in Veenendaal. Het artistieke collectief wil met dit kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht.”, aldus kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House.

Officiële opening toegankelijk voor iedereen
Het beeld Stille Strijd staat van 30 oktober tot en met 13 november op Kees Stipplein in Veenendaal. Het kunstwerk wordt door Gemeente Veenendaal, MAAK. Veenendaal en Bibliotheek Veenendaal volledig omarmd. Daarom programmeren zij samen diverse activiteiten rondom het onderwerp. Op vrijdag 3 november om 17.00 uur worden alle Veenendalers uitgenodigd om de officiële opening van Stille Strijd bij te wonen op het Kees Stipplein voor De Cultuurfabriek. Het openingswoord wordt verzorgd door Martijn Beek, wethouder van o.a. jeugdzorg en volksgezondheid. Daarnaast zal Saskia Stolz haar kunstwerk toelichten. Sanne Oudshoorn van de Taalapotheek zal een toepasselijke poëtische bijdragen doen en Dance Studio Amain neemt het publiek al dansend mee De Cultuurfabriek in. Hier zal de Cultuurmakelaar van Veenendaal, Nicoline Pouwer, de afsluiting verzorgen en kan er worden nagepraat en -geborreld met live muziek.

Activiteiten
De activiteiten die in het teken staan van depressiviteit en zelfdoding onder jongeren, vinden plaats in De Cultuurfabriek. Deelnemen aan de meeste activiteiten is gratis.

- Op zaterdag 4 november wordt om 14.00 uur de film ‘Samen uit de Schaduw’ vertoond, waarin Hanna Verboom en haar broertje Juda langsgaan bij ervaringsdeskundigen en experts om te onderzoeken hoe we in Nederland omgaan met psychisch lijden en waarom het nog steeds taboe is om hierover te praten.
- De schrijfworkshop ‘Stille Strijd’ door SchrijfPassie gaat heftige emoties niet uit de weg. Op zondag 5 november van 14:00 tot 16:00 uur ga je, onder begeleiding van workshopleider Conny Plomp, al schrijvend ontdekken hoe je je kunt verhouden tot iemand met mentale problemen en/of leer je je eigen negatieve gevoelens te uiten op papier.
- Op maandagavond 6 november vindt een speciale editie van Café Doodgewoon plaats in De Cultuurfabriek. Gastspreker Henriëtte Koks, de drijvende kracht achter Coaching praktijk De Levensbron en auteur van het leefboek: ‘V.E.D.E.R. na zelfdoding in je gezin’, zal van 19:30 tot 21:00 uur spreken over rouwen en rouwen na zelfdoding.

Ga voor alle informatie en hoe je per activiteit kan deelnemen naar: www.maakveenendaal.nl.

Ken je iemand die worstelt met mentale problemen of heb je zelf hulp nodig? Bel dan gratis en anoniem met 0800-0113 of chat op www.113.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie