Ook de Bethelkerk te Veenendaal wil een groenere kerk worden
Ook de Bethelkerk te Veenendaal wil een groenere kerk worden Joost Straat

Heerlijk genieten

16 november 2022 om 18:41 Overig Deel je nieuws

Wie streeft er niet naar geluk? Maar wat is geluk en wanneer ben je gelukkig? Is dat voor jou afhankelijk van zaken zoals geld, aandacht of roem?

Het geluk van een volk wordt vaak uitgedrukt in de groei van ons bruto nationaal product. Als er geen groei is, komen we in een recessie terecht. Maar wat betekent dat en wat doet dat met ons geluk? Ook voor het persoonlijke geluk van iemand wordt nog wel eens gekeken hoe en waar je woont. Heb je het gemaakt? Of mis je een dak boven je hoofd? In dat laatste geval maken we ons ernstig zorgen om je. Maar ben je per definitie ongelukkig als je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt?

Op 10 november j.l. was in de Bethelkerk te Veenendaal de eerste thema-avond van een trilogie waarbij we stil staan bij de vraag hoe we vanuit ons geloof, persoonlijk en als kerk, op een goede manier omgaan met de schepping.

Deze eerste avond nam theoloog Bert de Leede ons mee in de Bijbelse lijnen en perspectieven op de relatie God-mens-schepping. Bert raakte veel onderwerpen en passages uit de bijbel. Alleen dat al was voor mij een verademing. Voor mijn gevoel is het duurzamere leven, waar ik naar zoek, voor leef en voor werk, een voor de hand liggend gevolg van mijn christelijke levensovertuiging. Fijn dat deze eerste avond dat ook benadrukte: duurzamer leven is flink verankerd in ons geloof en de bijbel!

Tuti fruti

Tijdens de bespreking moest ik ook even terugdenken aan de smakelijke ovenschotel die mijn moeder vroeger wel eens maakte: kip met rijst uit de oven. Die rijst was gemengd met heerlijke gedroogde vruchten, tuti fruti genaamd. Die herinnering was een korte afdwaling in mijn gedachten; in de bijeenkomst ging Bert in op “uti et frui” zoals Augustinus dat had geduid. Een voor mij nieuwe term voor iets waar ik al langer mee bezig ben, de vraag wanneer is het goed en genoeg?

Uti staat voor het gebruiken, frui staat voor het genieten, maar dan wel Goddelijk genieten.

Met de combinatie van “uti et frui” wordt Goddelijk genieten bedoeld. Het gebruiken wordt daardoor heel anders dan het eenvoudige consumeren, het tot ons nemen waarbij we misschien zelfs wel denken dat we er recht op hebben. Het is de hoogste vorm van genieten. Misschien wel genieten door minder te nemen. Niet het vaker gebruikte consuminderen als tegenhanger van consumeren, dat gaat te veel in dat je minder MOET gaan gebruiken. Uti et fui raakt het gevoel van geluk en rijkdom uit minder of niets. God dank dat ik daarmee die avond naar huis mocht gaan!

Van harte uitgenodigd

Hierboven vertelde ik al dat dit de eerste avond van een reeks van drie is. De volgende keren kun je zeker ook aansluiten. De volgende avond is op 24 november, dan helpt spreker Koos van Noppen ons verder in de praktische uitwerking in ons leven. De avonden zijn in de Bethelkerk te Veenendaal (Spanjaardsgoed 7) het begint om 20:00 met inloop vanaf 19:45. De toegang is gratis. Iedereen van binnen en buiten de Bethelkerk is van harte uitgenodigd!

Wellicht ontmoeten we elkaar daar?

Joost Straat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie