Zelfportret
Zelfportret Schworks

Corona was een bevrijding: Roeland Schweitzer toont nieuw werk in de Ritmeesterfabriek

21 september 2022 om 10:38 Overig Deel je nieuws

In de maand waarin hij 70 werd pakt Roeland Schweitzer uit met 2HUMAN, een indrukwekkende expositie van oud én veel nieuw werk in zijn atelier in de voormalige Ritmeesterfabriek in Veenendaal. De Amerongse schrijver-beeldend kunstenaar komt voor een rondleiding over de berg naar de Kerkewijk en stapt wat stijfjes van zijn fiets. Daarmee is hij deze week op diezelfde berg over de kop geslagen. De fiets heeft hij weer strakgetrokken en zelf heeft hij ook geluk gehad, grijnst hij. Eenmaal in zijn fabrieksatelier is hetgeen thema meer.


2HUMAN

“Té menselijk, kan dat?” vraagt Schweitzer zich af in een expositie die bestaat uit “hoofdstukken”. “Ontvangen en verlangen, het kind en de grote moeder, de  gang door ons leven, de controlekamers, het atelier Wees Kunstenaar.  Wat controleren we eigenlijk? Wat we maken in ons leven, het atelier? De weg naar huis?” We dwalen door oude fabrieksruimtes van vraag naar vraag en langs de antwoorden (of pogingen tot antwoord), die de kunstenaar heeft. 

Veel schilderijen - groot en expressief - maar ook schetsen in waterverf, lino’s en tekeningen tot in miniatuur: Intieme portretten die een familiegeschiedenis vertellen. Er is ook veel actueel nieuw werk, zoals de “bankzitters”; beelden uit resthout op ware grote. Je kunt ernaast gaan zitten en de figuurlijke arm-om-je-heen voelen. En in de ruimtes met de controlekamers voel je hoe de kunstenaar zijn weg vindt in een wereld van oorlog en pandemie. “Had Poetin ook een moeder?” vraagt Schweitzer zich af en even verderop verschijnen Zelensky en Rembrandt zowaar binnen dezelfde lijst.   

Bevrijding

“De pandemie is natuurlijk verschrikkelijk, maar voor mijzelf heeft het uitgepakt als een bevrijding. Toen alles kwam stil te liggen was dat het moment om ons bedrijf Speechen.nl over te dragen aan onze dochter Majlis.* Ik ben al die jaren blijven schilderen en tekenen, maar nu kwam er ook weer tijd voor zelfstudie en nieuwe ontwikkeling. Rembrandt, Hals en - op dit moment - Malevitsch zijn grote inspiratiebronnen voor me. Corona heeft mij weer vol in mijn atelier teruggebracht en dat ervaar ik als een geschenk.

Wees kunstenaar

Zoals altijd bij Schweitzer zijn de bijschriften bij de kunstwerken van een bijzonder karakter. Geen kunstjargon, maar persoonlijk observaties en begrijpelijke uitleg, vaak humorvol. Hier toont zich het multitalent van de kunstenaar - schrijver. Dat schrijverschap (o.a. diverse romans) toont zich ook in het Manifest “Wees Kunstenaar”, dat leest als een kleine encyclopedie van de kunstgeschiedenis Schweitzer: “Iedereen kunstenaar, dat lijkt mij wel geweldig. Kwetsbaar en gelijkwaardig.”

*Roelands muze en partner Katri Schweitzer heeft met sculpturen een aandeel in 2HUMAN.

2HUMAN. 

Zondag 25 en vrijdag 30 september. Zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober 2022. 10-17 uur. Tijdens de Kunstroute.

Entree tussen Kerkewijk 65 en 67. Volg de borden.

Bankzitter
2HUMAN
Atelier Ritmeesterfabriek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie