Afbeelding
Jan van den Brink
Column

Amateurtoneel in de raadszaal

20 april 2022 om 12:41 Opinie Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL ,,We verzoeken de informateur om de verschillende mogelijkheden te verkennen om tot een stabiele en realistische coalitie voor Veenendaal te komen ...” Zo luidde de opdracht van verkiezingswinnaar Pro Veenendaal aan informateur Klaas Tigelaar. Veel mogelijkheden heeft deze ChristenUnie-politicus niet onderzocht. Er is welgeteld één mogelijkheid voorgelegd: voortzetting van de huidige coalitie van SGP, ChristenUnie, VVD en Pro Veenendaal. Met andere fracties werd - tot grote ergernis van deze partijen - slechts één keer gesproken  

De vooringekleurde blik van de informateur blijkt uit zijn rapportage. Zo beweert hij stellig: ,,Een groot deel van de delegaties zien de SGP ...... als logische partner in de coalitie.” Als je de gespreksverslagen leest, noemen slechts twee van de tien partijen de SGP als logische coalitiepartner: de SP en de SGP zelf. CU en CDA noemen SGP een mogelijke coalitiepartner en de overige partijen noemen SGP nìet als vanzelfsprekende coalitiepartner. Ook van de zes mogelijk genoemde coalitie-combinaties is de helft een variant zonder de gereformeerden. Op vragen van CDA en Lokaal Veenendaal waarom niet gekeken is naar coalities met hen, werd ontwijkend geantwoord. 

Zelden een informateur met zoveel meel in de mond horen praten. Wezenlijke inhoudelijke kloven kon hij niet benoemen. Bijzonder was ook dat hij alleen aan Lokaal Veenendaal had gevraagd wie hun eventuele wethouderskandidaat zou zijn, waar andere partijen daar niet over bevraagd zijn en het goed gebruik is om pas in de formatiefase over namen te spreken. Het feit dat LV al meerdere jaren de verkiezing van beste raadslid wint, was klaarblijkelijk onvoldoende om de kwaliteit en stabiliteit van deze lokale partij te erkennen.

Òf was misschien vooraf al beklonken dat als de huidige coalitie opnieuw een meerderheid zou halen, men gewoon samen verder zou gaan? Dat was een te billijken afspraak geweest, maar dan was het wel zo fatsoenlijk geweest niet deze hele schijnvertoning op te tuigen. Het deed oudgediende Kees Lochtenberg verzuchten: ‘wat een toneelvoorstelling’. Alle kijkers zullen dit beamen. Als dit het begin van een nieuwe bestuursstijl moet markeren, dan houd ik mijn hart vast. Oude wijn in nieuwe zakken. En dat is heel slecht voor het vertrouwen in de politiek. Beter een coalitie met links én rechts oppositie.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie